Over kruiden en specerijen

Provenciaalse kruiden

Over kruiden en specerijen

Provenciaalse kruiden

HerbsdeProvenceheader1200

Met hun opwindende melange van kruiden uit Zuid-Oost Frankrijk doen Provençaalse kruiden hun naam eer aan. Rozemarijn, tijm, bonenkruid, marjolein en oregano doen het allemaal goed in het hete klimaat en de rijke grond van het Middellandse Zeegebied, en vormen een fantastische combinatie. Het mengsel hoort in iedere keukenkast thuis en brengt de beste elementen van al deze specerijen samen in een harmonieuze smaak.

Smaakprofiel

Provençaalse kruiden staan bekend om hun houtachtige smaak en zoete aroma en kunnen gebruikt worden om tegenwicht aan dominerende smaken als vis en knoflook te bieden. Het belangrijkste ingrediënt in onze melange is rozemarijn, dat zorgt voor een fris aroma en een lichte scherpte. Zorg ervoor dat je het pas aan het einde van de bereiding van de maaltijd toevoegt: de kruiden kunnen aanbranden wanneer je ze te vroeg toevoegt, waardoor ze minder sterk worden. Hoewel ze het beste rijkelijk gebruikt kunnen worden, kan zelfs een klein beetje al zorgen dat je je in het Franse platteland waant.

Het beste in...

Er zijn maar weinig gerechten die niet verbeterd worden door overgoten te worden met een mengsel met daarin Provençaalse kruiden. Besprenkel kip en varkensvlees rijkelijk met deze kruiden gemengd met olijfolie en citroen, of besprenkel nieuwe krieltjes voor het koken om een heerlijk bijgerecht te maken. Combineer het voor een authentieke Franse twist met verse lavendel en zorg ervoor dat je de bloemhoofdjes eerst draait zodat de aromatische smaak van de bloem vrijkomt.

Geschiedenis

Er wordt beweerd dat deze melange is bedacht door plaatselijke inwoners van de Provence, die zelf de kruiden selecteerden en ze naar smaak samenvoegden bij het koken, maar het wordt pas sinds de vroege jaren 70 buiten Frankrijk gebruikt. De karakteristieke melange van de Provençaalse kruiden werd echter snel opgepikt, en wordt sindsdien over de hele wereld als smaakmaker in gerechten gebruikt.

Wist je dat?

- Provençaalse kruiden werden van origine in potten van klei verkocht.

- De melange kan over hete kolen gesprenkeld worden bij het grillen om voor een rokerige smaak te zorgen.