Inspiratie

De lekkerste gerechten en onmisbare kruiden en specerijen tijdens de ramadan

Inspiratie

De lekkerste gerechten en onmisbare kruiden en specerijen tijdens de ramadan

Silvo-2000x1125

De laatste week van de vastenmaand is inmiddels ingegaan. Met het einde in zicht hebben we met Amrah, Dilek, Fouzia en Rashida gesproken over hoe zij de ramadan beleven, wat hun favoriete ramadan recepten zijn en natuurlijk welke kruiden en specerijen absoluut onmisbaar zijn in hun keukenkastjes. In deze blog lees je er alles over. Lees je mee?

Tijdens de ramadan wordt er met extra liefde en extra bewustwording gekookt. Zo ook in de keuken van Amrah. Kebabs zijn bijvoorbeeld ontzettend geliefd. Deze spiesen met gehakt zijn heerlijk gekruid met komijn, chilipoeder, kurkuma, paprikapoeder en gemalen gember. Dit zijn sowieso specerijen die veel voorkomen in de Pakistaanse keuken. Samen met bijvoorbeeld zwarte peper, kruidnagel en koriander zijn ze onmisbaar voor heerlijke, aromatische gerechten. Ook dit recept voor pakora is een geweldig vegetarisch gerecht om eens te proberen. Amrah zegt: “Bij ons thuis eten we meer hartige gerechten dan zoete gerechten tijdens de ramadan, behalve bijvoorbeeld heerlijke chai thee met melk. Die is onmisbaar. In de Pakistaanse keuken worden er heerlijke, kruidige gerechten geserveerd tijdens de ramadan. Denk hierbij aan kikkererwtensalade met veel kruiden en yoghurt of kruidige chutneys. Ook merk in bij mezelf en in mijn omgeving dat er steeds meer gelet wordt op verantwoord eten.” 

Bewuster zijn van gezondheid en verantwoord eten geldt ook voor Dilek. Zo gebruikt zij veel kurkuma in combinatie met zwarte peper, wat zou zorgen voor gunstige gezondheidseffecten. Daarnaast is de Turkse keuken heel erg gevarieerd, ook in het gebruik van kruiden en specerijen. Denk bijvoorbeeld aan pittige chilivlokken, allerlei soorten paprikapoeder en knoflook. Maar dit komt ook terug in de gerechten. ‘Met iftar beginnen we met dadels en Turkse linzen- of vermicellisoep. Daarnaast zijn er ook vleesgerechten en bijvoorbeeld gevulde kruidige aubergine. Als er gasten zijn kook ik persoonlijk wat zwaarder. Dan maak ik bijvoorbeeld moussaka.” Wat typisch is tijdens de ramadan zijn pruimen en abrikozen op water. “Daar gaat dan bijvoorbeeld kruidnagel en suiker bij en eten we eigenlijk alleen maar in deze periode.”

De ramadan is normaal gesproken ook een sociale aangelegenheid. Naast het samen zijn met familie en vrienden is het voor Fouzia een tijd om extra stil te staan bij je naasten en andere mensen in de omgeving. Ook is het voor haar een moment van bewustwording. De beleving is de gehele vastenmaand is anders dan normaal. Ook de eetmomenten en eetbeleving zijn anders. “De ramadantafel is echt een genot voor het oog en voor de maag. Het is zo speciaal dat we in deze periode veel meer tijd en liefde steken in onze gerechten. We eten veel traditionele gerechten zoals harira en daarbij chebbekia, dat zijn koekjes met honing, noten en anijs. Maar er komen ook regelmatig hapjes uit andere keukens voorbij. Denk aan smoothies, maar bijvoorbeeld ook Mexicaanse en Surinaamse hapjes. Het kruiden- en specerijengebruik is volgens Fouzia in de Marokkaanse keuken erg veelzijdig. Denk aan allerlei heerlijk smaakmakers zoals gemalen gember, gemalen zwarte peper, kurkuma, komijn, peterselie en verse koriander. En natuurlijk ras-el-hanout. “De Marokkaanse keuken is vooral heel erg geurig. Het is nooit overdreven, maar altijd goed op smaak.”

Bij Rashida in de keuken is het tijdens de ramadan ook een klein feestje. Naast heerlijke zoete bojo en bijvoorbeeld vermicelli gekookt in melk met kaneel en kardemon staan er vooral hartige gerechten op het menu. In haar keuken wordt, ook tijdens de ramadan, veel gemberpoeder, gember, selderij, nootmuskaat, zout en peper gebruikt. En natuurlijk mogen de verse smaakmakers Madame Jeanette en knoflook niet ontbreken. Maar tijdens de ramadan wordt er toch iets minder van de overheersende smaakmakers gebruikt, volgens Rashida. “Dat komt omdat we toch wat later eten, dan heb je daar wat minder trek in. En ook niet onbelangrijk: zo zorg je ervoor dat je minder dorst hebt gedurende de dag.” De hartige gerechten die bij Rashida niet mogen ontbreken zijn bijvoorbeeld cassavepuree, pisang goreng, bara en zoete patat. Ook zijn haar gehaktballetjes zijn een echte favoriet bij haar gasten: “Die maak ik dat met oud brood, paneermeel een eitje, een beetje room en als smaakmakers selderij, uien knoflook, Madame Jeanette, witte peper, nootmuskaat en natuurlijk de gehaktkruiden met uitjes. Iedereen smult ervan!”

Heb je trek gekregen van alle lekkere gerechten die je net hebt gelezen? De komende tijd delen we er een aantal van op onze website en socialmediakanalen. Houd het dus goed in de gaten als je dit lekkers zelf wilt maken!