Inspiratie

Hoe kook je het perfecte paasei?

Inspiratie

Hoe kook je het perfecte paasei?

Avocado toast met een gepocheerd ei | Silvo recepten

Hoe kook je het perfecte paasei?

Een ei koken: het lijkt zo eenvoudig. Maar toch kan een minuut langer of korter al verschil maken. Hoe kook je nou het perfecte zachtgekookte of hardgekookte ei? En kook je eerst het water of kook je het water terwijl de eieren al in het water liggen?

Je kunt de volgende leidraad aanhouden:

  • 3 á 4 minuten voor een zachtgekookt ei
  • 5 á 6 minuten voor een halfzachtgekookt ei 
  • 8 á 10 minuten voor een hardgekookt ei 


Een zachtgekookt ei

Als je een groot ei hebt, houd dan de bovengrens aan (dus 4 minuten voor een zachtgekookt ei).

Hoe werkt dat koken eigenlijk?

Breng in een pan zoveel water aan de kook dat de eieren net onder staan. Leg met een lepel of schuimspaan de eieren in het water en breng het weer aan de kook. Doe de deksel op de pan. Als het water weer kookt gaat de kooktijd in.

Laat het water niet te hard koken, dan kan het ei breken. Prik eventueel met een eierprikker of stompe naald een gaatje aan de stompe kant van het ei. Daar zit een luchtkamer. Als je een gaatje daarin prikt kan de lucht eruit. Zo loopt de inhoud van het ei er niet uit.

Na het koken kan je de eieren laten ‘schrikken’ door ze met koud water af te spoelen. Dan pellen ze makkelijker. Ook stopt zo het stollen, anders gaat het kookproces nog een paar minuten door.