Over kruiden en specerijen

Jeneverbes

Jeneverbes

Wist je dat?

Het rijpen van jeneverbessen in de struik kan drie jaar duren. Jeneverbes voegt haar kenmerkende smaak toe aan jenever en andere alcoholische dranken. Koks in berggebieden in Italiƫ, Frankrijk en Duitsland gebruiken jeneverbessen om heerlijke wildgerechten te bereiden. Jeneverbessen worden in Groot-Brittanniƫ, ondanks het feit dat ze er groeien, traditioneel weinig gebruikt bij het koken. Het voegt een heerlijke smaak toe aan wildgerechten, gevogelte en marinades. Het zou diuretisch en ontstekingsremmend zijn.

Eigenschappen

De bessen horen groot, rond en vlezig te zijn met een dieppaarse kleur en een enigszins stoffige waas.

Gebruik

Plet voor gebruik de bessen zachtjes om hun smaak te ontketenen. Meng met rode wijn, champignons, uien en kruiden voor een heerlijke saus bij rund- of lamsvlees. Voeg toe aan vruchtensap of siroop en schenk dit vervolgens over een fruitsalade. Zuurkool wordt traditioneel op smaak gebracht met jeneverbessen. Geplette jeneverbessen doen het goed in terrines en hele jeneverbessen kunnen samen met laurierblaadjes gebruikt worden als garnering.

Voedingswaarde

Energie per 100 g: 292 kcal

Eiwitten per 100 g: 4 g

Koolhydraten per 100 g: 33 g

Vetten per 100 g: 16 g