Over kruiden en specerijen

Oregano

Oregano

De frisse, levendige en felgroene specerij oregano is over de hele wereld populair dankzij haar veelzijdigheid en werkt fantastisch in een breed scala aan voedingsmiddelen. Er zijn zes verschillende soorten van dit lid van de muntfamilie evenals vele cultivars en ze doen het met name in warmere klimaten goed. Het belangrijkste element is carvacrol, dat deelt uitmaakt van de belangrijke olie die verantwoordelijk is voor de subtiele medicinale smaak van het kruid.

Smaakprofiel

Oregano staat bekend om haar aardachtige aroma en wordt vaak gezien als het hart van de Italiaanse keuken door haar karakteristieke zoete geur. De waardevolle etherische oliën zorgen voor een sterk, peperig en bloemrijk aroma maar zijn erg kwetsbaar, dus voeg de oregano bij het koken pas aan het einde toe om een maximaal effect te garanderen. Door de oregano te vroeg toe te voegen kan het verbranden waardoor het intensiteit kwijtraakt.

Om meer etherische oliën te behouden in onze oregano, halen wij ze alleen bij mediterrane kwekers vandaan en iedere lichting wordt binnen één dag zorgvuldig geplukt en gedroogd om ervoor te zorgen dat onze oregano meer van haar onmiskenbare smaak en felgroene kleur behoudt.

Het beste in...

Oregano wordt vooral gebruikt in de mediterrane keuken en doet het goed in pizza's en pasta's. Voeg toe aan een mix van room, witte wijn, bouillon en een gesnipperde ui om een smaakvolle kruidensaus te maken die goed samengaat met kip of varkensvlees. Sprenkel voor een heerlijk, smaakvol gerecht olijfolie, citroensap, zout en oregano over kip of lamsvlees om dit vervolgens te roosteren. Geef geroosterde groenten wat pit met één of twee snufjes, of meng het met knoflook voor een hemelse combinatie.

Het kruid komt ook goed tot zijn recht in Mexicaanse gerechten en zijn verkoelende smaak kan zelfs de vurigste gerechten verzachten. Het is een hoofdingrediënt in chili, en werkt ook goed in taco's, burrito's en gestrooid over chorizo. Het werkt bijzonder goed in combinatie met verwarmende kruiden zoals kaneel en komijn. Een goede tip is de oregano opnieuw te hydrateren met water of olie voordat je haar gebruikt: dit zal het kruid tot leven wekken en de maximale smaak naar boven halen.

Geschiedenis

Hoewel het vaak geassocieerd wordt met de Italiaanse keuken, komt het woord ‘oregano’ uit het Oud Grieks, wat het waarschijnlijk maakt dat het daar ontdekt is en niet aan de andere kant van de Ionische Zee. Volgens de legende werd het kruid gemaakt door Aphrodite, de Griekse godin van de liefde en werd het zodanig vereerd dat pasgetrouwde stellen een oreganokrans op kregen om hen te zegenen met geluk.

De Romeinse verovering van Griekenland bracht oregano, die eerder gewaardeerd werd vanwege haar geneeskrachtige werking, naar de keuken en het zat al snel steevast in vlees- en visgerechten en zelfs in wijn.

Hoewel het in de loop der tijd altijd populair is gebleven in Europa, was oregano relatief onbekend in de VS tot na de Tweede Wereldoorlog, toen soldaten die in het buitenland zaten het mee naar huis namen. Tegenwoordig wordt oregano met name als een heerlijk pizzakruid gebruikt.

Wist je dat?.

- Het woord oregano stamt af van het Griekse woord ‘oros’ (berg) en ‘ganos’ (genoegen), wat losjes te vertalen is als ‘genoegen van de berg’.

- De Oude Grieken lieten vaak kraaien grazen in oreganovelden in de veronderstelling dat dit lekkerder vlees zou opleveren.

- Een oreganostruik kan tot 80 cm hoog worden.

-------------------------------------------------------