Over kruiden en specerijen

Laurierblad

Laurierblad

Het pretentieloze laurierblad wordt al eeuwenlang gebruikt bij het koken en is veel krachtiger dan je zou denken. Het komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en doet het goed in warme klimaten, wat ervoor zorgt dat al die smaakvolle, etherische oliën worden vastgehouden tijdens het drogen en weer vrijkomen als het blad geplet of geweekt wordt. Laurierbladeren brengen niet alleen gerechten tot leven; ze helpen ook bij het benadrukken van de smaak van andere kruiden,specerijen kip en andere vleessoorten.

Smaakprofiel

Gedroogde laurierbladeren hebben een fijn, warm aroma, en ze zijn een stuk minder bitter dan hun verse tegenhanger. Hun smaak wordt vaak vergeleken met oregano en tijm, en de enigszins medicinale, aromatische smaak werkt bijzonder goed in combinatie met verwarmende specerijen zoals nootmuskaat en chilivlokken. Laurierbladeren worden op dezelfde manier als kaneelstokjes gebruikt in de zin dat ze smaak toevoegen, maar niet bedoeld zijn om te eten. Het grootste deel van de zoete en verkoelende smaak zit in de intense oliën die het blad bevat, wat betekent dat het pletten of scheuren van een laurierblad een smaakvolle stoot oplevert, dus zorg ervoor dat je het verwijdert voor je het eten serveert. Door de laurierbladeren voorzichtig te drogen en met de hand in afgesloten dozen te stoppen, behouden ze hun originele smaak, kleur en subtiele aroma zoveel mogelijk.

Het beste in...

De sterkte en smaak van de laurierbladeren nemen toe bij een langere kooktijd, dus ze werken het beste in langzame, sudderende gerechten zoals stoofschotels en sauzen. Probeer eens een subtiele twist aan een klassieke jus te geven door een paar hele blaadjes aan de bouillon toe te voegen terwijl je die aan deze kook brengt. Versnipper in marinades voor gegrild of gebarbecued vlees of kip, of roer het tijdens het koken door bolognesesaus. De zoetekauwen onder ons kunnen een laurierblaadje aan rijstpudding toevoegen voor een intensere smaak.

Geschiedenis

Laurierbladeren transformeren al eeuwenlang gerechten in allerlei keukens, van de Indiase tot de Italiaanse. In het Oude Griekenland werden de bomen zodanig vereerd dat hun takken gebruikt werden om hun winnaars van veldslagen, sport en kunsten te kronen.

Wist je dat?.

- De laurierbomen (of ‘Laurus nobilis’) die wij gebruiken groeien in het wild . Bij het oogsten van de blaadjes worden de takken afgeknipt, zodat deze opnieuw kunnen groeien en daarna worden ze gedroogd in de schaduw en met de hand ingepakt.

- Eugenol is het belangrijkste element in laurierbladeren en zorgt voor de intense smaak.

- Een laurierblad moet groot en heel zijn, met een mooie groene kleur en mag geen onvolkomenheden hebben.