Over kruiden en specerijen

Kruidnagel

Kruidnagel

Wist je dat?

Het Engelse woord voor kruidnagel is ‘clove’, wat weer afgeleid is van het Franse ‘clou’, dat nagel betekent. De naam verwijst naar de vorm van de knop en de steel van de kruidnagel. In Indonesië wordt de helft van de geproduceerde kruidnagel met tabak gemengd om Kreteksigaretten te produceren. Kruidnagels staan bekend om hun desinfecterende werking en hun geur wordt vaak geassocieerd met de tandarts. Hun gebruik als conserveringsmiddel in zuren en in gekruide maaltijden is welbekend. In de vroege Chinese beschaving kauwden burgers op kruidnagel voordat ze met de keizer gingen praten. - Chinezen gebruikten kruidnagel ook als licht verdovingsmiddel tegen kiespijn.

Eigenschappen

Kruidnagels horen groot, vlezig en vettig te zijn met een warme, roodbruine kleur. Het grootste deel van de bloemknoppen hoort onbeschadigd te zijn. Eugenol geeft de smaak aan de etherische olie.

Gebruik

Geef gedroogde ham een zoete, kruidige smaak. Kerf het vlees voor het koken en bestrooi met kruidnagels. Voeg toe aan pilavrijst en melksaus met broodkruimels. Voeg hele kruidnagels samen met kaneelstokjes en korianderzaad toe aan bisschopswijn. Bedek een ui met twee of drie kruidnagels en voeg dit toe aan een hartige vleestaart.

Voedingswaarde

Energie per 100 g: 303 kcal

Eiwitten per 100 g: 6,5 g

Koolhydraten per 100 g: 57,2 g

Vetten per 100 g: 5,4 g