Over kruiden en specerijen

Bieslook

Bieslook

Wist je dat?

Bieslook groeit op het koelere noordelijk halfrond. Nederlandse boeren gebruiken het als veevoer voor hun koeien om melk met bieslooksmaak te produceren. Bieslook wordt in juli geplukt voordat het bloeit en wordt snel verwerkt om afname van de smaak te voorkomen. Bieslook, peterselie, dragon en kervel vormen samen de klassieke Franse ‘fine herbes’.

Eigenschappen

De delicate smaak van bieslook wordt behouden door het snel te vriesdrogen nadat het gesneden en verwerkt is. Het hoort felgroen te zijn.

Gebruik

Voeg bieslook aan het einde van de bereiding toe om de delicate smaak te behouden. Voeg met wat boter en geraspte kaas toe aan aardappelpuree. Roer aan het einde van de bereiding toe aan kaassaus voor een delicate smaak. Sprenkel over roereieren, omeletten, quiches en aardappelsalades. Gebruik bieslook als garnering bij salades en soepen. Roer door zure room voor een lekkere dipsaus.

Voedingswaarde

Energie per 100 g: 373 kcal

Eiwitten per 100 g: 24,6 g

Koolhydraten per 100 g: 59,1 g

Vetten per 100 g: 4,2 g