Over kruiden en specerijen

Kaneel

Kaneel

Binnenin de pretentieloze kaneelstok schuilt een houtachtige, verwarmende specerij die klaarstaat om de zintuigen te prikkelen. Kaneel staat niet alleen bekend als aromatisch en intens, maar is tevens een van 's werelds oudste specerijen. Het eerste gedocumenteerde gebruik dateert uit het Oude Egypte. Deze specerij, die zowel als stok als in poedervorm te verkrijgen is, geeft een verwarmende draai aan zowel zoete als hartige gerechten en komt daardoor vooral tot haar recht in de winter. Voor velen is kaneel de voornaamste kerstspecerij; en daarom wordt het veel gebruikt tijdens de feestdagen in bijna alles; van bisschopswijn tot gemberkoek.

Smaakprofiel

Het wordt duurzaam gewonnen uit Midden-Sumatra in Indonesië en het kan tot 20 jaar duren om de etherische oliën te ontwikkelen die onze kaneel zijn warme, zachte en enigszins kruidige smaak geven. De schors wordt speciaal verzameld uit de onderkant van de boom, waar de smaak intenser is, en wordt vervolgens op locatie gesneden, gereinigd en gerijpt voordat het zorgvuldig verpakt wordt.

Hele kaneelstokjes hebben slechts een lichte geur wanneer ze verzameld worden, maar zodra ze gebroken of gemalen worden komt hun sterke, onmiskenbare aroma vrij. Kaneel heeft een zoete en houtachtige smaak met een licht vleugje citroen en zijn kruidige smaak wordt vaak vergeleken met de sterke stoot van kruidnagel. Er is behalve de textuur geen verschil in smaak tussen gemalen kaneel en kaneelstokjes, maar de manier waarop ze worden gebruikt verschilt wel. Stokjes worden veelal hetzelfde gebruikt als laurierbladeren en zijn niet bedoeld om op te eten. Poeder wordt daarentegen gebruikt in de melange.

Het beste in...

Kaneelstokjes zijn niet alleen voor bisschopswijn bedoeld, maar ook om een breed scala aan gerechten wat op te peppen. Probeer ze tijdens het koken eens aan gestoomde rijst toe te voegen, of roer door koffie of chocolademelk voor een kruidige smaak. Strooi kaneelpoeder over appeltaarten, cakes en biscuitjes voor een prettige impuls. Strooi over toast met boter of over pap voor een heerlijk ontbijt. Kaneelpoeder werkt verrassend genoeg even goed in hartige recepten. Probeer het eens in een ovenschotel met rund- of lamsvlees voor een nog intensere smaak.

Gezondheidsvoordelen van kaneel

Thee bereid met honing en kaneel kan het immuunsysteem bevorderen en wordt traditioneel ook gebruikt om verkoudheid en griep te bestrijden. Sommige mensen geloven dat kaneel de spijsvertering bevordert, terwijl anderen beweren dat het helpt tegen slechte bloedcirculatie. Ons onderzoeksinstituut is een onderzoek gestart naar deze beweringen door met een aantal proeven het effect op diabetes en zijn antioxidante eigenschappen te testen. Hun artikel laat hun resultaten zien.

Geschiedenis

Het eerste gedocumenteerde gebruik van kaneel dateert uit de tijd van het Oude Egypte, maar het wordt ook in het Oude Testament genoemd als ingrediënt van heilige oliezalven. Het is over de hele wereld gebruikt als levensmiddel en als parfum, en zijn geur was bij met name de Romeinen zeer populair. In de middeleeuwen kon het aanbod de vraag niet beantwoorden, waardoor het een torenhoge waarde kreeg. Om het gewone volk te kunnen blijven voeden gingen Europese ontdekkingsreizigers naar de Nieuwe Wereld om kaneel te zoeken, maar pas toen Portugese handelaars door Sri Lanka reisden in de vroege 16e eeuw werd er een toereikende bron gevonden.

Wist je dat?.

- Kaneelaldehyde is de belangrijkste olie in kaneel en is verantwoordelijk voor diens onmiskenbare kruidigheid.

- Kaneelstokjes horen een egale, zachtbruine kleur te hebben.

- Hoe bleker de schors is, des te hoger de kwaliteit van de kaneel.