Over kruiden en specerijen

Foelie

Foelie

Wist je dat?

Nootmuskaat is een belangrijk gewas voor het eiland Grenada, en heeft daaraan zijn bijnaam ‘Nootmuskaateiland’ te danken. De muskaatnoot is van nature goed verpakt. Het zit in een harde schil, is bedekt met foelie en heeft een vlezige buitenschil die vergelijkbaar is met een abrikoos. Die buitenschil wordt lokaal gebruikt om jam te maken. De staat Connecticut in de VS had de bijnaam ‘Nootmuskaatstaat’ omdat Amerikaanse venters daar hout in nootmuskaatvormen sneden en het aan huisvrouwen verkochten alsof het echt was. Nootmuskaat kan een hallucinerend effect hebben als het in grote hoeveelheden wordt genuttigd. - Nootmuskaat werd in de 18e eeuw als medisch wondermiddel gezien.

Eigenschappen

Muskaatnoten horen lichtbruin te zijn en een sterke, aromatische geur te hebben. Het speciale malingproces van Silvo behoudt de smaak van de etherische oliën. Nootmuskaat is erg vettig waardoor gemalen nootmuskaat aan elkaar plakt in het potje. Schud voor gebruik om het los te maken. Foelie heeft een fellere oranje kleur en een nootmuskaatachtige smaak.

Gebruik

Voeg foelie toe aan spinazie, wortels en champignons. Foelie geeft bolognesesaus en andere Italiaanse gerechten een zachte smaak. Foelie doet het bijzonder goed in gerechten die bereid zijn met melk en kaas, zoals rijstpudding, bechamelsaus en slagroom.

Voedingswaarde

Energie per 100 g: 444 kcal

Eiwitten per 100 g: 8,2 g

Koolhydraten per 100 g: 49,9 g

Vetten per 100 g: 23,5 g