Over kruiden en specerijen

kerrieblaadjes

Kurkuma

Hoewel kerriepoeder en kerrieblaadjes vaak met elkaar verward worden, zijn ze in feite niet aan elkaar verwant. Ze worden allebei veel gebruikt in de Indiase keuken, maar dat is waar de vergelijking ophoudt. Kerriepoeder is een pittige melange die traditioneel bestaat uit gemalen kurkuma, chilipoeder en komijn, terwijl de kerrieblaadjes hun naam niet zozeer te danken hebben aan hun smaak, maar aan het feit dat ze veel gebruikt worden in curry's.

We plukken deze kruidachtige blaadjes uit de ‘Murraya Koenigii’, een kleine loofboom die afkomstig is uit India en Sri Lanka en die tevens groeit aan de voet van het Himalaya-gebergte. Ze worden geweekt of gemalen om de smaak vrij te laten komen en dienen voor het serveren van de maaltijd verwijderd te worden.

Smaakprofiel

In ieder frisgroen kerrieblaadje schuilt een ware smaakexplosie met een warme, enigszins bittere scherpte en lichte citroensmaak. Ze worden heel verkocht, en door ze te vermalen of fijn te stampen in een vijzelstamper komt hun onmiskenbare smaak vrij, die ook wel vergeleken wordt met citroenig anijs of citroengras.

Kerrieblaadjes zijn een belangrijk ingrediënt in de Zuid-Indiase keuken en worden op dezelfde manier gebruikt als laurierbladeren in het Westen. Kerriepoeder daarentegen is een kruidenmix die varieert wat betreft de scherpte en de smaak, dient als basis voor het maken van curry en een krachtige, aangename smaak toevoegt.

Het beste in...

Zowel kerrieblaadjes als kerriepoeder doen het goed in curry's met vlees en vegetarische curry's. Voeg eens kerriepoeder toe aan linzen dhal, of roer het door gekookte rijst heen voor wat extra smaak in een lekkere pilavschotel.

Een andere mogelijkheid is kerriepoeder naar smaak toe te voegen aan een mix van limoensap en olijfolie als marinade voor zalmfilets.

Er zijn een hoop recepten die de unieke smaak van kerrieblaadjes kunnen gebruiken. Breng deze smaak naar voren door ze in een beetje olie te bakken zonder de blaadjes aan te laten branden, en voeg vervolgens toe aan geroosterde komijnzaadjes, chili en gember. Braad met kip, room en boter en laat het even sudderen op het vuur voor een lekkere curry.

Wist je dat?

- Kerrieblaadjes zijn een kruid, terwijl kerriepoeder een specerijenmelange is.

- In folklore wordt gedacht dat kerrieblaadjes haargroei stimuleren wanneer ze gemengd worden met olie en aangebracht worden op de schedel. Wij raden dit echter niet aan!