Over kruiden en specerijen

Piment

Piment

Wist je dat?

Columbus bracht piment in de 16e eeuw naar Europa. Het is een van de weinige specerijen die inheems is op het westelijk halfrond. Het is de enige specerij die alleen in dit gebied wordt verbouwd, ondanks verschillende pogingen om piment in andere delen van de wereld te verbouwen. Piment werd van origine gebruikt door Amerikaanse Indianen om vlees en vis te conserveren. De term boekanier is afgeleid van het met piment geconserveerd vlees van de Arawak-indianen, dat boekan genoemd werd, een term die overgenomen werd door piraten die Jamaica als basis gebruikten voor rooftochten.

Eigenschappen

Pimentbessen uit Jamaica bevatten de hoogste concentratie aan olie en hebben een donkere, roodbruine kleur. Eugenol geeft de smaak aan de etherische olie.

Gebruik

Meng met sinaasappelsap, bruine suiker en olie, en bestrijk hiermee achterham of varkenslapjes alvorens ze te grillen. Sprenkel over rundvlees- of lamsovenschotels voor een extra verwarmende smaak. Voeg toe aan een fruitsalade of gestoofd fruit voor een intensere smaak. Gebruik in Caraïbische gerechten voor een authentieke smaak.

Voedingswaarde

Energie per 100 g: 358 kcal

Eiwitten per 100 g: 6,1 g

Koolhydraten per 100 g: 74,3 g

Vetten per 100 g: 4 g