Over kruiden en specerijen

Cayenne peper

Cayenne peper

Wist je dat?

- Er worden meer dan 200 geïdentificeerde soorten chili in de tropen verbouwd. Daarnaast zijn er veel lokale soorten die nog niet vastgelegd zijn. - Chilipepers bevatten capsaïcine, wat zorgt voor hun vurige pittigheid. Afhankelijk van de soort kan de scherptegraad, die wordt uitgedrukt in Scoville-eenheden, variëren tussen 0 en 300.000. - Chilipepers werden in de 15e en 16e eeuw geïntroduceerd in Europa en India nadat ze in Midden-Amerika ontdekt waren. Ontdekkingsreizigers in de Nieuwe Wereld verwarden de brandende scherpte van de chili (capsicum) met peper (piper nigrum) en gaven hun ontdekking daardoor de verkeerde naam, wat nog tot de nodige verwarring zou leiden bij toekomstige generaties. - Paprika, aardappelen en tomaten behoren allemaal tot dezelfde familie als chilipepers.

Eigenschappen

Gedroogde hele chilipepers horen een dieprode kleur te hebben en redelijk buigzaam te zijn. Cayennepeper hoort felrood te zijn en een verse, scherpe geur te hebben. De hete en milde chilipoeders van Silvo zorgen voor een zeer harmonieuze melange van smaken die voortkomen uit het karamelliseringsproces van Silvo.

Gebruik

Hoe langer de chilipepers gekookt worden, hoe pittiger de maaltijd wordt. Breng de olie voor roerbakgerechten op smaak door één of twee hele chilipepers een paar minuten op te bakken en te verwijderen voor de andere ingrediënten worden toegevoegd. Voeg toe aan Indiase, Mexicaanse en Thaise gerechten voor scherpte en smaak. Voeg toe aan marinades voor vlees en garnalen alvorens deze te barbecueën of te grillen. Gebruik het om Mexicaanse chili con carne en Portugese piri piri-gerechten pittiger te maken. Voeg hele chilipepers aan azijn toe voor wat extra pit en visuele aantrekkingskracht.

Voedingswaarde

Energie per 100 g: 425 kcal

Eiwitten per 100 g: 15,9 g

Koolhydraten per 100 g: 56,4 g

Vetten per 100 g: 15,1 g