Wist je dat?
Karwijzaad de spijsvertering bevordert en was al in de 14e eeuw in Engeland bekend. Het was populair in kruidcake en broden, maar ook in gerechten met kool en bonen. Karwijolie wordt gebruikt in likeurtjes, parfum en spoeldranken.
Eigenschappen
Karwijzaden horen een uniforme vorm, een egale bruine kleur te hebben en mogen geen steel of kaf hebben. Carvon geeft de smaak aan de etherische olie.
Gebruik
Roerbak met een klontje boter samen met kool en bacon. Voeg toe aan wortels en andere wortelgewassen. Roer door goulash en andere varkens- en rundvleesovenschotels. Roer 1 tl karwijzaad door biscuitcakebeslag om een kruidcake te maken.
Voedingswaarde
Energie per 100 g: 448 kcal
Eiwitten per 100 g: 23,3 g
Koolhydraten per 100 g: 40,9 g
Vetten per 100 g: 21,2 g