Over kruiden en specerijen

Karwijzaad

Karwijzaad

Wist je dat?

Karwijzaad de spijsvertering bevordert en was al in de 14e eeuw in Engeland bekend. Het was populair in kruidcake en broden, maar ook in gerechten met kool en bonen. Karwijolie wordt gebruikt in likeurtjes, parfum en spoeldranken.

Eigenschappen

Karwijzaden horen een uniforme vorm, een egale bruine kleur te hebben en mogen geen steel of kaf hebben. Carvon geeft de smaak aan de etherische olie.

Gebruik

Roerbak met een klontje boter samen met kool en bacon. Voeg toe aan wortels en andere wortelgewassen. Roer door goulash en andere varkens- en rundvleesovenschotels. Roer 1 tl karwijzaad door biscuitcakebeslag om een kruidcake te maken.

Voedingswaarde

Energie per 100 g: 448 kcal

Eiwitten per 100 g: 23,3 g

Koolhydraten per 100 g: 40,9 g

Vetten per 100 g: 21,2 g