Over kruiden en specerijen

Kardemom

Kardemom

Wist je dat?

Kardemom staat ook wel bekend als de ‘Koningin der Specerijen’.(Zwarte peper is de Koning). Er wordt van kardemom gezegd dat het een verkoelend effect op het lichaam heeft. Je kunt door op kardemombladeren te kauwen de geur van alcohol in je adem maskeren. Kardemom heeft faam verworven als sterk afrodisiacum.

Eigenschappen

Er wordt kardemom van hoge kwaliteit geproduceerd in India en Guatemala. De lichtgroene peulen horen vlezig en smetteloos te zijn en bevatten een donker, vaak plakkerig zwart- of bruinkleurig zaad. Eucalyptol geeft de smaak aan de etherische olie.

Gebruik

Plet de peulen zachtjes om in Indiase gerechten en geurige basmatirijst te gebruiken. Pel de peul en verwijder en verpulver het zaad om die in cakes, zandkoekjes en fruitsalades te gebruiken. Voeg wat smaak toe aan fruitsalades door een kardemompeul zachtjes te pletten en aan de siroop toe te voegen alvorens deze af te gieten en het toe te voegen aan het fruitmengsel.

Voedingswaarde

Energie per 100 g: 338 kcal

Eiwitten per 100 g: 9,2 g

Koolhydraten per 100 g: 70 g

Vetten per 100 g: 2,4 g