Over kruiden en specerijen

Dille

Dille

Dille wordt meestal in combinatie met augurken gebruikt, maar dit zoete kruid is meer dan alleen een bijgerecht. Dille is populair in grote delen van Europa, het Midden-Oosten en Scandinavië en heeft een karakteristieke smaak die vergeleken wordt met venkel en selderij. Het is nauw verwant aan peterselie, en heeft een vers aroma dat bijzonder goed te gebruiken is in gerechten met vis en zeevruchten.

Smaakprofiel

Dille heeft een heerlijk frisse, citroenachtige smaak met grassige elementen. De karakteristieke subtiele zoetheid zorgt ervoor dat het goed samengaat met knoflook en munt, en het wordt soms gebruikt ter vervanging van peterselie.

We snijden en drogen onze dille op de dag dat het geplukt wordt en gebruiken afgesloten potten met versheidseal om het vers te houden en de smaak en de frisse groene kleur te behouden.

Het beste in...

Dit kruid doet het goed in visgerechten, en de natuurlijke smaak kan sterke aroma's als knoflook en chili verzachten. Sprenkel voor het grillen over kabeljauw heen met een beetje citroensap, of meng met olijfolie, azijn, mosterd en honing en sprenkel dit over zalm. Roer met een klontje boter door gekookte nieuwe aardappelen of wortels, of gebruik het als verrassend alternatief voor peterselie in omeletten, quiches en salades. Probeer eens dille met munt in te vriezen om ijsklontjes te maken voor een verrassende twist in koele drankjes.

Geschiedenis

Dille wordt al eeuwen gebruikt in hartige maaltijden, maar is door de geschiedenis heen op talloze andere manieren gebruikt. De Oude Grieken gebruikten het als medicijn tegen de hik, en de zaden werden als slaapmiddel gebruikt in het Oude Egypte.

Naast peterselie gebruikten de Grieken dillekranzen voor hun athletiekkampioenen en poëten, die ze als kroon droegen.

Vanwege de sterke smaak wordt dille al lange tijd gebruikt om de natuurlijke smaak van groenten, vlees en andere kruiden en specerijen te benadrukken.

Wist je dat?

- In de middeleeuwen werd gedacht dat dille magische krachten bezat om huizen te beschermen of om liefdestoverspreuken te creëren.**

- Het woord ‘dille’ komt van het Oud-Noorse woord voor ‘kalmeren’, en de Vikingen vonden de kalmerende en slaapverwekkende werking van het kruid zeer belangrijk.

- Dille hoort een frisse, groene kleur en zachte smaak te hebben.

Bronnen ** http://www.themagickalcat.com/Articles.asp?ID=242