Over kruiden en specerijen

Komijn

Komijn

Komijn lijkt op het eerste gezicht pretentieloos, maar het voegt een onmiskenbare aardse smaak toe aan een breed scala aan gerechten en het is in met name de Indiase en Midden-Oostere keukens een zeer vruchtbare specerij. Wij doen extra ons best om komijn in zijn puurste vorm te winnen en stellen het in zaadvorm of als gemalen poeder beschikbaar. Daarnaast brengen we op ieder potje een versheidseal aan om versheid en smaak vast te houden.

Smaakprofiel

Komijn is zoet, verwarmend en heeft notige elementen. Door deze eigenschappen wordt het vaak gezien als hartig alternatief voor kaneel. Het doet het zeer goed met chilivlokken, aangezien deze de kruidige smaak versterken en een rijke, aardse smaak toevoegen. Het geheim van komijn is zijn hoge olie-inhoud, die bij verwarming loskomt en een onmiskenbare smaak en aroma creƫren.

Het beste in...

Gebruik komijn rijkelijk en combineer het met gemalen koriander om je Indiase maaltijd zijn karakteristieke aroma te geven. Voeg het aan Mexicaanse gerechten zoals chili con carne toe voor extra pit, of probeer het met groenten, bonen en peulen voor een extra twist. Door komijnzaad licht te roosteren of te bakken zonder olie krijgt het een sterkere smaak, waarna het over salades, koolsla en ook groenten kan worden gesprenkeld.

Wist je dat?

- Komijnaldehyde is de belangrijkste smaakbron van komijn

- Komijn behoort tot de schermbloemfamilie, dezelfde plantenfamilie als peterselie.

- Komijn is een veelvoorkomend ingrediƫnt van kerriepoeder.

- Komijn werd door de Romeinen in plaats van zwarte peper gebruikt.

- Het wordt sinds de 13e eeuw in Engeland als specerij gebruikt.