Over kruiden en specerijen

Peterselie

Peterselie

Hoewel het vaak weggewuifd wordt als een simpele garnering, steekt er meer in peterselie dan je misschien zou denken. Deze bescheiden specerij is heerlijk, heeft een felgroene kleur en zorgt voor balans in praktisch iedere hartige maaltijd, waardoor het in iedere keukenkast thuishoort. Er bestaan twee soorten: platte peterselie en krulpeterselie. De laatstgenoemde wordt traditioneel gebruikt om maaltijden te versieren. Platte peterselie heeft echter een sterkere smaak van de steel tot de kruin en daarom gebruiken wij dit voor onze producten.

Smaakprofiel

Peterselie heeft een frisse, peperige en enigszins aardse smaak, waardoor het breed inzetbaar is in de keuken. Ieder blad bevat een natuurlijke, aromatische olie die verantwoordelijk is voor de onmiskenbare smaak van peterselie.

Om deze olie en de frisse kleur en smaak van onze peterselie te behouden, selecteren wij zorgvuldig de beste blaadjes en drogen ze dezelfde dag nog voorzichtig door middel van een speciaal droogproces. De gebalanceerde smaak van peterselie prikkelt elke smaakpapil op de tong, met zowel zoete als zoute prikkels. Daardoor vult het veel hartige recepten aan door de smaak naar voren en het gerecht in balans te brengen.

Het beste in...

De beste eigenschap van peterselie is het sterke verwantschap tot andere kruiden en specerijen, zoals chilivlokken, dille en, verrassend genoeg, citroengras. Peterselie vormt een goede, klassieke combinatie met vis. Probeer eens een snufje over zalm te strooien als deze bijna klaar is, en sprenkel er als laatste wat citroensap overheen. Peterselie smaakt ook heerlijk in couscous, salades en omeletten en vormt een goede combinatie met munt. Combineer voor een heerlijk vegetarisch gerecht met paneermeel, geraspte kaas en knoflook, lepel dit in oesterzwammen, besprenkel met olijfolie en bak totdat ze goudbruin van kleur zijn. Maak een eenvoudige, smaakvolle saus door peterselie met boter en citroensap te mengen en roer dit door gekookte groenten of nieuwe aardappelen.

Geschiedenis

Het eerste gedocumenteerde gebruik van peterselie is door de Romeinen, die het op dezelfde manier aten als wij nu sla eten. Het wordt al sinds de 18e eeuw veel gebruikt als garnering dankzij de overtuiging dat het een frisse adem zou opleveren en sterke smaken zou neutraliseren. Dit is de reden dat peterselie tegenwoordig vaak wordt gebruikt in combinatie met vis en knoflook.

Wist je dat?

- Peterselie hoort een mooie frisgroene kleur en een mild aroma te hebben.

- De naam peterselie is afgeleid van twee Griekse woorden. Die woorden zijn ‘petrose’, wat ‘rots’ betekent (het groeit vaak op rotsen) en ‘selenium’, wat ongeveer neerkomt op ‘rotsselderie'.

- De Romeinen dachten dat het dragen van peterselie rond de nek voorkwam dat je dronken werd.