Over kruiden en specerijen

Marjolein

Marjolein

Marjolein is heerlijk veelzijdig en kan gebruikt worden om allerlei voedingsmiddelen, zoals soepen, salades en sauzen, nieuw leven in te blazen. Marjolein is net als salie en basilicum lid van de muntfamilie en staat bekend om haar subtiele zoetheid. Hoewel het vooral in hartige gerechten gebruikt wordt, wordt het tegenwoordig ook steeds vaker gebruikt in cocktails, waarbij het met name in sterke alcoholische dranken zoals gin en wodka goed werkt.

Smaakprofiel

Marjolein heeft een fijne, zoete smaak en moet aan het einde van de bereiding worden toegevoegd voor het beste resultaat. Door het te vroeg toe te voegen verliest het kruid wat van haar heerlijke intensiteit doordat de etherische oliën vervliegen. Het zit vol met dezelfde etherische oliën als oregano, waardoor vergelijkingen onvermijdelijk zijn, maar marjolein is een zachtere, mindere kruidige variant van deze medicinale, groene, grassige aroma's. Onze marjolein wordt met grote zorg verbouwd, we winnen het uit de beste klimaten en drogen iedere lichting zorgvuldig zodat de smaakvolle oliën worden behouden.

Het beste in...

Marjolein werkt het beste met kip en ander wit vlees zoals kalkoen en varken. Meng samen met room, witte wijn, bouillon en een gesnipperde ui voor een heerlijke kruidige saus en giet dit over geroosterde kip. Geef met een stevige snuf een subtiele twist aan geroosterde groenten, of combineer het met zwarte peper en strooi over geroosterde aardappelen. Combineer het voor een heerlijke broodvulling met paneermeel, ui en tijm, voeg vervolgens een ei en bouillon aan het mengsel toe en bak het in de oven.

Geschiedenis

Hoewel het een inheemse plantensoort van Cyprus en Turkije is, verbouwt Egypte ook al eeuwenlang succesvol marjolein. Het groeit in Engeland ook al 800 jaar in het wild.

Wist je dat?.

- Er wordt in folklore beweerd dat een snufje marjolein in iedere kamer van het huis een echtgenoot aantrekt en dat marjolein in badwater helpt om droefheid en verdriet te verminderen.

- Marjolein moet een goede kleur, even grote bladeren en een vers aroma hebben.

- Marjolein (origanum majorana) wordt soms verward met oregano (origanum vulgare), doordat ze nauw verwante leden zijn van de plantenfamilie ‘lamiaceae’. Oregano wordt ook wel wilde en normale marjolein genoemd, wat de verwarring alleen maar erger maakt.