Over kruiden en specerijen

Basilicum

Basilicum

Wist je dat?

Basilicum heeft een lange geschiedenis van verering en afkeer. Zijn naam betekent ‘Koning’ in het Grieks en het wordt in het Hindoeïsme vereerd als een heilig kruid. In Europa werd in de middeleeuwen gedacht dat schorpioenen onder potten basilicum broedden, en dat het ruiken van basilicum leidde tot de vorming van een schorpioen in het brein. Basilicum staat vooral bekend als het tomatenkruid vanwege hun overeenkomsten. Er zijn meer dan 150 soorten basilicum.

Eigenschappen

Basilicum hoort een frisgroene kleur te hebben die behouden wordt door het zorgvuldig te drogen bij een temperatuur boven de 43 graden Celsius. Het gedroogde kruid behoort zijn anijszaadsmaak te behouden. Estragol geeft de smaak aan de etherische olie.

Gebruik

Voeg toe aan tomatenblokjes met een scheutje olijfolie voor een heerlijke saus voor over een bruschetta. Sprenkel over pizza's, geroosterde groenten of tomatensoep. Voeg toe aan tomatensauzen voor pasta. Meng met olijfolie, tomatenpuree en knoflook om een saladedressing te maken. Bak babycourgettes met wat olijfolie, tomatenblokjes en basilicum.

Voedingswaarde

Energie per 100 g: 175 kcal

Eiwitten per 100 g: 14 g

Koolhydraten per 100 g: 20 g

Vetten per 100 g: 4 g

Suikers per 100 g: 1,7 g

Verzadigde vetzuren per 100 g: 0,2 g

Vezels per 100 g: 41 g

Natrium per 100 g: 0,03 g