Over kruiden en specerijen

Fenegriek

Fenegriek

Wist je dat?

Fenegriek werd als conditioneringspoeder gebruikt om paarden een glanzende vacht te geven en er werd beweerd dat het kaalheid bij mannen voorkwam. Vrouwen in een harem aten geroosterde fenegriek voor een wulps figuur. De Oude Egyptenaren gebruikten fenegriek als wierook en om te balsemen. Gepureerde fenegriek dat op het lichaam gesmeerd wordt helpt tegen koorts. Fenegriek herstelt als lid van de erwtenfamilie het stikstofgehalte in de grond.

Eigenschappen

Gemalen fenegriek heeft een warme, geelbruine kleur met een kerrie-achtige smaak.

Gebruik

Voeg toe aan ovenschotels voor een subtiele kerriesmaak. Voeg toe aan linzensoep en dhal. Fenegriek doet het goed in chutneys en azijn.

Voedingswaarde

Energie per 100 g: 380 kcal

Eiwitten per 100 g: 26,8 g

Koolhydraten per 100 g: 56,2 g

Vetten per 100 g: 5,3 g