Over kruiden en specerijen

Koriander zaad

Koriander zaad

Wist je dat?

Zowel de zaden als de blaadjes (zie hiervoor Korianderblad-Koriander) worden gebruikt bij het koken, maar zijn niet onderling verwisselbaar door hun zeer verschillende smaken. Koriander werd in Egypte sinds 1500 v. Chr.gebruikt voor culinaire en genezende doeleinden. India is de grootste producent van koriander, waar het veel in kerriepoeder gebruikt wordt.

Eigenschappen

Korianderzaden moeten een uniforme, lichtbruine kleur hebben, dezelfde grootte hebben en gaaf zijn. Coriandrol geeft de smaak aan de etherische olie.

Gebruik

Voeg toe aan curry's met lam of rundvlees en rijstgerechten voor een zachte, kruidige smaak. Bak zonder olie om de aromatische smaak op te wekken. Sprenkel wat geplet korianderzaad en wat citroensap over geroosterde groenten alvorens ze te koken. Plet ze zachtjes en roer door gekookte spinazie.

Voedingswaarde

Energie per 100 g: 446 kcal

Eiwitten per 100 g: 14,2 g

Koolhydraten per 100 g: 54,9 g

Vetten per 100 g: 18,8 g