Over kruiden en specerijen

Sesamzaad

Sesamzaad

Wist je dat?

Het wachtwoord ‘Sesam, open u’ uit het verhaal van Ali Baba vermoedelijk was geïnspireerd door het harde, knallende geluid en springachtige effect van een rijpe, openspringende sesampeul. Sesamzaad wordt vaak verbouwd vanwege zijn olie, die goed werkt bij het koken. Babyloniërs maakten cakes, wijnen en cognac met sesamzaad en de olie gebruikten bij het koken en in toiletartikelen. Sesamzaad zou een laxerend effecthebben.

Eigenschappen

Sesamzaden horen parelwit, van gelijke grootte te zijn en een frisse, notige smaak te hebben.

Gebruik

Rooster de zaden lichtjes en sprenkel deze over salades, broodjes of roerbakgerechten. Sprenkel voor een garnalentoast de zaden rijkelijk over brood met daarop gestampte garnalen en bak kort.

Voedingswaarde

Energie per 100 g: 634 kcal

Eiwitten per 100 g: 24,5 g

Koolhydraten per 100 g: 16,2 g

Vetten per 100 g: 52,4 g