Over kruiden en specerijen

Paprika

Paprika

Paprikapoeder is met haar robijnrode kleur en heerlijk kruidige aroma een van 's werelds populairste specerijen en komt in allerlei varianten voor, waaronder zoet, pittig en gerookt. Het is vooral in Europa populair, waar ieder land zijn eigen traditie heeft met de specerij. In Oostenrijk en Hongarije wordt het rijkelijk gebruikt in verwarmende goulashstoofschotels en een Spaanse paella is niet compleet zonder een snuf gerookte paprika. De kruidige smaak wordt ook goed toegepast in traditionele visstoofschotels in Portugal.

Hoewel het lid is van dezelfde capsicumfamilie als chilipeper, wordt paprikapoeder gemaakt van zoete pepers waardoor het een stuk minder intens is dan vurige cayenne- en chilipepers. Deze prachtig felrode specerij doet het goed als garnering, waarbij het spaarzaam over allerlei maaltijden, variƫrend van gevulde eieren tot aardappelpartjes, gestrooid kan worden.

Wij malen alleen hele rode paprikaschillen voor ons paprikapoeder om alle smaak te behouden.

Smaakprofiel

Paprikapoeder is een specerij die gemaakt is van rode paprika en heeft een subtiele aardse smaak met een zoet en peperig element. Gerookt paprikapoeder heeft nog steeds de aantrekkingskracht van het origineel, maar heeft daarbij een kenmerkende heerlijke smaak van paprika die geroosterd is op houtskool. Deze rijke smaak geeft het een scherp randje waardoor het een unieke oppepper geeft aan marinades, stoofschotels en ovenschotels. Wij verbouwen en verpakken deze specerij zorgvuldig en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het je gerechten zal oppeppen.

Het beste in...

Paprikapoeder doet het bijzonder goed in vleesgerechten: roer het door varkens- en kipgerechten voor een intensere smaak en kleur. Als je het geheim voor een authentieke Spaanse paella wil ontdekken, combineer dan eens paprikapoeder met saffraan. Het zorgt er ook voor dat het eten een prachtige kleur krijgt, dus probeer eens een snufje in mayonaise, witte saus of romige soepen te strooien. Bestrijk krieltjes, paprika's en uien met wat paprikapoeder voor een heerlijk geroosterd gerecht als onderdeel van de zondagse maaltijd. Iedere salade komt tot leven met een mengsel van paprikapoeder, citroensap en olijfolie dat rijkelijk over de bladeren gesprenkeld is.

Geschiedenis

Hoewel het tegenwoordig veel gebruikt wordt in Europa, wordt aangenomen dat paprikapoeder oorspronkelijk uit Midden-Amerika komt, waar paprika's in maaltijden en als decoratie gebruikt werden. Het werd pas in de 15e eeuw in Europa geĆÆntroduceerd nadat Christoffel Columbus het meenam naar Spanje en werd in eerste instantie alleen als sierplant gezien. Paprika's werden rond het midden van de 20ste eeuw steeds meer gebruikt bij het koken en Hongarije liep met hun veelvuldige gebruik van de specerij voor op de rest van de wereld.

Wist je dat?

- Hoewel het in verschillende varianten bestaat, is paprika vooral veel verkrijgbaar in poedervorm.

- Hongarije is een van 's werelds grootste producenten van paprikapoeder.

- Paprikapoeder wordt ook gebruikt als natuurlijke kleurstof.