Over kruiden en specerijen

Witte peper

Witte peper

Wist je dat?

Peper staat bekend als ‘Koning der Specerijen’ en is de meest gebruikte specerij in het Westen. De handel in peper en andere specerijen was een belangrijke oorzaak voor middeleeuwse oorlogen en de belangrijkste reden voor verkenningsreizen rond de wereld. Peperkorrels werden in de middeleeuwen zelfs als betaalmiddel gebruikt. Zwarte peperkorrels zijn de groene, onrijpe bessen die zwart en verschrompeld worden als ze in de zon gedroogd worden. Om witte peper te produceren wordt de schil van de rijpende bes verwijderd, waarna de harde korrel uit het midden in de zon gedroogd wordt. Groene peperkorrels zijn de groene bessen die geplukt en kunstmatig gedroogd worden om de kleur te behouden. (Roze peperkorrels zijn de bessen van een tropische struik). Zwarte peperkorrels van hoge kwaliteit blijven jarenlang goed. Hun warme, sterke smaak komt vrij wanneer ze gemalen of verhit worden. Zodra ze gemalen worden vervliegen de etherische oliën snel, waardoor je gemalen peper het beste aan tafel of aan het einde van de bereiding kunt toevoegen. Groene peperkorrels zijn pas in 1971 geïntroduceerd en zijn daarmee 's werelds nieuwste specerij. Groene peperkorrels zijn milder van smaak dan zwarte of witte peperkorrels. Peper stimuleert spijsverteringssappen en bevordert de eetlust en spijsvertering.

Eigenschappen

Zwarte peperkorrels horen groot te zijn, hetzelfde formaat en een intense diepbruine kleur te hebben. Ze horen hard te zijn en geen stengels en stof te bevatten.

Gebruik

Sprenkel gemalen zwarte peper aan het einde van de bereiding over alle hartige maaltijden voor een kruidige smaak en wat pit. Gebruik in sauzen of in ei- en kaasgerechten. Haal de smaak van aardbeien naar boven door een snuf gemalen zwarte peper en een scheut balsamicoazijn. Bak lichtjes wat champignons in olijfolie en boter en doe dit vervolgens op een ciabattabroodje en kruid naar smaak met gemalen zwarte peper.

Voedingswaarde

Energie per 100 g: 529 kcal

Eiwitten per 100 g: 13 g

Koolhydraten per 100 g: 68,7 g

Vetten per 100 g: 22,5 g