Over kruiden en specerijen

Saffraan

Saffraan

Saffraan wordt gebruikt om een sterke smaak, kleur en een sterk aroma toe te voegen aan zowel zoete als hartige maaltijden. Deze bijzondere specerij wordt gewonnen uit de stigma's van een specifieke krokusbloem, de ‘crocus sativus’, die groeit op de meest onherbergzame plekken op de wereld en die zorgvuldig geselecteerd en geoogst moet worden.

Er kunnen slechts drie strengen per bloem geplukt worden per keer, wat betekent dat er 150 krokussen nodig zijn om 1 gram saffraan te produceren, waardoor wel gezegd wordt dat saffraan zijn gewicht in goud waard is.

Smaakprofiel

Saffraan is een complexe specerij, wat het niet altijd gemakkelijk maakt haar te gebruiken. Sommige mensen vergelijken het met het vaker gebruikte kurkuma, terwijl anderen zeggen dat het een bloemrijke, zoete smaak heeft dat zijn milde, bittere scherpte compenseert. Over één ding kunnen we het allemaal eens zijn: er is maar weinig dat eraan kan tippen. Door saffraan vóór het onderdompelen in heel heet water te vermalen, komt zijn kenmerkende, aromatische geur naar boven en de smaak wordt verder versterkt wanneer saffraan verwarmd wordt. Pas wel op dat je niet te ver gaat, want dan wordt de smaak juist minder sterk.

Het beste in...

Saffraan doet het goed met veel verschillende kruiden en specerijen, variërend van paprikapoeder tot rozemarijn. Probeer voor een echt authentieke paella eens saffraan te vermalen en aan heet water toe te voegen voordat je het aan rijst toevoegt. Dit werkt ook goed in risotto. Saffraan is prominent aanwezig in veel Europese gerechten: van Franse bouillabaisse tot Italiaanse risotto alla milanese. Vreemd genoeg doet saffraan het ook goed in toetjes. Probeer eens een saffraansorbet met abrikoos en hazelnoten te maken.

Geschiedenis

Het zal je wellicht verbazen dat saffraan meer dan 400 jaar lang verbouwd werd vlakbij de Engelse kust in Essex, waarbij de Tudorstad Saffron Walden het hart vormde van de oogst. Als een van 's werelds meest prestigieuze specerijen was saffraan in de middeleeuwen een statussymbool, waardoor het niet lang duurde voordat opportunistische ondernemers het gingen namaken en verkopen. Deze praktijk werd zo winstgevend dat de doodstraf er op stond. Zo werd in 1444 een vervalser veroordeeld tot de brandstapel voor het namaken van de specerij.

Gezien zijn waarde is het niet verrassend dat het zelfs nu nog vaak nagemaakt wordt. Daarom heeft McCormick een eigen DNA-test ontwikkeld om de origine en puurheid van onze saffraan te controleren, verkopen wij alleen hele strengen en vermijden we de slechtere poedervorm van saffraan.

Wist je dat?

- Het verbouwen van saffraan vereist precisie. Iedere streng saffraan wordt nauwkeurig in de herfst geselecteerd en moet bij zonsopgang geoogst worden voordat de krokusbloem verwelkt.

- Het woord saffraan is afgeleid van het Arabische ‘Za’faran’, wat ‘geel’ betekent.

- Hoe dieper de kleur, des te beter de kwaliteit.