Over kruiden en specerijen

Nootmuskaat

Nootmuskaat

Nootmuskaat staat bekend als een houtachtige, notige specerij die men vindt aan de boom met dezelfde naam. Wat je wellicht niet weet, is dat hoewel nootmuskaat van dezelfde boom als foelie komt en vaak ook foelie genoemd wordt, het in feite een apart element van de groenblijvende vrucht van de boom is. Foelie is de rode zaadrok van nootmuskaat en nootmuskaat is het zaad van de vrucht en zit in het midden. Ze worden allebei van oudsher gebruikt in zoete en hartige gerechten zoals custardpudding en toetjes, maar ze verschillen enigszins in smaak waarbij nootmuskaat een warmere, notige smaak opwekt in gerechten en foelie een sterkere en scherpere kruidigheid toevoegt.

Smaakprofiel

Nootmuskaat zit vol met etherische oliën die zorgen voor die kenmerkende zoete smaak. De hoge olie-inhoud zorgt ervoor dat de smaak in alle vormen goed behouden blijft, dus een klein snufje gemalen nootmuskaat voegt al wat pit toe aan je maaltijd. Het is zeer aromatisch, met een houtachtige smaak en is voor sommigen wellicht wat bitter. We hebben de afgelopen jaren een speciaal malingproces ontwikkeld om nog meer van deze etherische oliën te behouden.

Het beste in...

Nootmuskaat past goed bij allerlei hartige en zoete voedingsmiddelen en door zijn sterkte kun je lang met een potje doen. Gebruik het om een subtiele rijke smaak toe te voegen aan spinazie, wortels of zelfs bolognesesaus door een snufje toe te voegen aan het einde van de bereiding. Een snuf nootmuskaat doet het ook goed in lasagne, macaroni met kaas of in bechamelsaus in combinatie met laurierbladeren.

Geschiedenis

Koken met nootmuskaat gaat terug tot de vierde eeuw, toen het veel gebruikt werd in de Aziatische keuken. In de 18e eeuw werd nootmuskaat gezien als een medisch wondermiddel, waardoor er veel namaaksels ontwikkeld werden. De beruchtste voorbeelden deden zich voor in Connecticut, waar sluwe venters hout in de vorm van nootmuskaat sneden en deden alsof het echt was.

Wist je dat?

- Nootmuskaat is een belangrijk gewas voor het eiland Grenada en heeft daaraan zijn bijnaam ‘Nootmuskaateiland’ te danken.

- Muskaatnoten horen lichtbruin te zijn en een sterke, aromatische geurte hebben.

- Van oudsher werd beweerd dat door het dragen van een muskaatnoot rond de nek kwade geesten weg zouden blijven.