Over kruiden en specerijen

Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma staat met zijn felgele kleur niet alleen bekend om de vele manieren waarop hij bij koken gebruikt wordt: zijn kenmerkende felgele pigment wordt al eeuwen gebruikt als kleurstof voor voedingsmiddelen zoals mosterd en zelfs als kleurstof voor textielverf. Tegenwoordig vind je deze nauwe verwant van gember eerder in je favoriete curry, of als smaakmaker in omeletten en vleesgerechten.

Deze specerij heeft zijn aantrekkingskracht deels te danken aan zijn belangrijkste element, curcumine, dat hem veel van zijn unieke eigenschappen bezorgt, waaronder de felgele kleur.

Smaakprofiel

Hoewel kurkuma kruidig en zeer smaakvol is, kun je er beter niet te veel van gebruiken, aangezien zelfs een snufje al behoorlijk wat pit toevoegt. De specerij werpt in curry's zijn vruchten af en heeft een mild aromatische, wat scherpe en enigszins aardse smaak. Het doet het zeer goed bij gevederte en zeevruchten, waaraan het een warme kleur toevoegt en het de natuurlijke smaak van het vlees benadrukt.

Wij garanderen dat onze kurkuma de beste smaak, de helderste kleur en de betrouwbaarste kwaliteit heeft door toezicht te houden op iedere stap van het proces. Door het te verbouwen in de beste grond en onder de beste omstandigheden, door alleen hele geelwortels te malen en door verpakkingen met vershoudseals te gebruiken om de versheid te behouden, weten wij zeker dat niemand betere kurkuma heeft dan wij.

Het beste in...

Kurkuma komt het beste tot zijn recht in curry's, soepen en sauzen. Kurkuma doet het ook goed in allerlei gerechten met linzen, rijst en groenten. Het kan een heerlijke frisse draai geven aan je caffè latte, of je kunt het mengen met boter en over groenten sprenkelen voor een smaakvolle twist.

Voeg het toe aan gerechten zoals spaghetti bolognese, ovenschotels en roerbakgerechten voor een sterkere smaak. Transformeer je koffie verkeerd, smoothie of melk tot een ware smaakexplosie met een snufje kurkuma.

Geschiedenis

Het eerste gedocumenteerde gebruik van kurkuma was in 600 v. Chr. Dit maakt het een van de oudste specerijen. Hoewel het in het Verre Oosten al eeuwenlang veelgebruikt werd, was de specerij tot de 13e eeuw relatief onbekend in de westerse wereld. Toen merkte ontdekkingsreiziger Marco Polo op dat het veel overeenkomsten had met het duurdere saffraan.

Wist je dat?

- Kurkumakleurstof maakt in Bangladesh, India en Indonesië een traditioneel deel uit van de huwelijksceremonie. Kurkuma wordt gebruikt om de armen van de bruid te verven en een gouden blos op de wangen te geven.

- India is 's werelds hoofdproducent van kurkuma.

- Kurkuma wordt ook gebruikt in ‘coronation chicken’, een Brits gerecht met gekruide koude kip en mayonaise.

- Kurkuma maakt deel uit van de gemberfamilie en wordt, behalve voor het verven van stoffen en als voedingsmiddel, ook in cosmetica gebruikt als natuurlijke kleurstof.