Over kruiden en specerijen

Vanille

Vanille

Wist je dat?

De azteken in Mexico gebruikten vanillestokjes om hun chocoladedrank ‘Xoco-latl’ op smaak te brengen. Vanillestokjes worden geplukt als ze groen zijn en geen geur hebben. Het langdurige kuurproces, waar vanille haar geurige aroma aan te danken heeft, is een van de redenen voor haar hoge prijs. Vanillestokjes van hoge kwaliteit leveren een nog betere smaak op dan vanille-extract en kunnen bovendien meerdere keren gebruikt worden. Vanille zou stimulerend zijn voor de hersenen.

Eigenschappen

Vanillestokjes horen een diepbruine kleur te hebben, zien er wat rimpelig uit, maar zijn nog wel soepel en veerkrachtig. Het complexe, subtiele en fruitige bouquet ontwikkelt met de jaren en blijft langdurig. Vanilline is het belangrijkste smaakcomponent van vanillebonen.

Gebruik

Voeg een stokje toe aan een pot suiker om cakes, koekjes en toetjes van smaak te voorzien. Laat voor het koken een vanillestokje trekken in melk, en verwijder het voordat je deze melk gebruikt bij het maken van sauzen, custard en ijs. Breek de stok en gebruik de zaadjes voor een nog sterkere smaak. Voeg een vanillestokje toe aan rijstpudding en verwijder na het koken. Klop room op met vanillesuiker om een heerlijke crème chantilly te maken.

Voedingswaarde

Energie per 100 g: 235 kcal

Koolhydraten per 100 g: 25 g

Vetten per 100 g: 15 g