Over kruiden en specerijen

Tijm

Tijm

Wist je dat?

Verwijzingen naar tijm gaan terug tot de tijd van de Oude Grieken, waar het symbool stond voor moed. Romeinse soldaten namen een bad met tijm voor energie, moed en kracht. Tijm werkt ontstekingsremmend. Het werkt ook bij de vertering van vet eten. Tijm dat tussen kleding wordt gelegd zou vlooien en motten weghouden.

Eigenschappen

Tijm hoort weinig tot geen takjes en steeltjes te bevatten. Het hoort een sterk aroma en een sterke smaak te hebben. Thymol geeft de smaak aan de etherische olie.

Gebruik

Meng met citroenrasp, geplette knoflook en boter, bestrijk hiermee kipfilet en verpak dit in parmaham voor het te koken. Voeg toe aan oven- stoofschotels, zoals ‘Irish stew’ of ‘Lancashire hotpot’, voor een warme, aromatische smaak. Sprenkel over geroosterde aardappelen of groenten. Marineer voor het grillen kip of vis in olijfolie, citroensap en tijm.

Voedingswaarde

Energie per 100 g: 211 kcal

Eiwitten per 100 g: 9,1 g

Koolhydraten per 100 g: 27 g

Vetten per 100 g: 7,4 g

Suikers per 100 g: 1,7 g

Verzadigde vetzuren per 100 g: 2,7 g

Vezels per 100 g: 37 g

Natrium per 100 g: 0,06 g