Over kruiden en specerijen

Munt

Peterselie

Wist je dat?

De Latijnse naam ‘mentha’ is afgeleid van ‘menthe’, een verleidelijke nymf die door Prosperina, de vrouw van Pluto, uit jaloezie in een muntplant werd veranderd. Munt staat voor gastvrijheid. Het weert muizen en ratten af, verlicht wespensteken en werd door Romeinen gebruikt om tanden te bleken.

Eigenschappen

Gedroogde munt hoort een mooie groene kleur en een sterke muntsmaak te hebben. Als het goed verpakt wordt en uit de zon bewaard wordt, blijven deze kwaliteiten behouden.

Gebruik

Meng met azijn en wat suiker om muntsaus voor geroosterd lamsvlees te maken. Sprenkel met een klont boter over erwten en nieuwe aardappelen. Roer met olijfolie, citroensap, zout en peper door gekookte couscous. Besprenkel salades met munt. Voeg met gesneden komkommer toe aan yoghurt om een verfrissende raitadip te maken.

Voedingswaarde

Energie per 100 g: 279 kcal

Eiwitten per 100 g: 24,8 g

Koolhydraten per 100 g: 34,6 g

Vetten per 100 g: 4,6 g