Over kruiden en specerijen

Chilies

Chilies

Met een smaak waarvan je lippen samentrekken en een enorme lading pit kan zelfs een kleine hoeveelheid chilipeper rake klappen uitdelen. Er zijn talloze soorten chilipepers beschikbaar en ze transformeren al duizenden jaren over de hele wereld miljoenen maaltijden. Pepers kunnen zowel subtiele als krachtige effecten hebben, en voegen veel toe aan zowel zoete als hartige maaltijden.

Iedere chilipeper bevat capsaïcine, een element dat voor de scherpte van deze bekende specerij zorgt. De gradatie in intensiteit wordt uitgedrukt met de schaal van Scoville. Hoe meer capsaïcine de peper bevat, hoe hoger hij op de schaal terechtkomt, waarbij de waarde ligt tussen 0 (een zoete paprika) en 2,200,000 (de vurige Carolina Reaper).

Smaakprofiel

De robijnrode cayennepeper heeft een gerookt, intens aroma, en kan het beste met mate gebruikt worden. Halverwege de schaal vindt men geplette chilivlokken, die zeer geschikt zijn om een aparte smaak en visuele aantrekkingskracht toe te voegen, en kunnen wat rijkelijker worden gebruikt op allerlei gerechten, van salades tot roerbakgerechten. Om de smaak tot het uiterste te benutten vraagt het verbouwen van chilipepers veel zorg. Dit loopt uiteen van het vinden van de beste grond en de beste klimaatomstandigheden tot het gebruik van vershoudverpakkingen om de smaak vast te houden.

Chilipeper heeft in gedroogde en gemalen vorm een hogere concentratie, dus zelfs een klein schepje kan een hoop smaak toevoegen. Als je niet zeker weet hoeveel je kunt hebben, zit het geheim van het onder controle houden van de pittigheid hem in timing. Strooi de peper voor een mildere variant aan het einde over het gerecht, en juist aan het begin voor extra scherpte, waarbij de peper weer zijn oorspronkelijke scherpte krijgt en dus nog heter wordt.

Het beste in...

Veel recepten kunnen profijt hebben van een stimulerende dosis chilipeper. Een snufje cayennepeper in jus zorgt voor wat pit in de zondagse maaltijd, curry's en een ‘shepherd's pie’. Chilivlokken en limoensap brengen wat leven in de brouwerij bij marinades, zeevruchten of op een avocadotoast, wat resulteert in een gezond en lekker ontbijt. Als je een zoetekauw bent is er geen betere combinatie denkbaar dan chocolade en chili. Voeg geplette chilivlokken toe aan chocolademelk of chocoladecake voor een subtiele twist aan een klassieker.

Gezondheidsvoordelen van chilipepers

Als je je zoutinname wil verminderen, is de chilipeper een goede manier om gerechten te kruiden. Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is, zouden chilipepers vele gezondheidsvoordelen hebben van een hogere weerstand en oplossen van verstopping tot het bestrijden van ontstekingen. Er wordt van cayennepeper gezegd dat het helpt bij de spijsvertering en zorgt voor een lagere bloeddruk. Ons wetenschappelijk instituut onderzoekt deze stellingen met een aantal studies en is tot de ontdekking gekomen dat een maaltijd met toegevoegde kruiden zorgt voor een hogere stofwisselingssnelheid en helpt bij de spijsvertering. Lees er hier alles over.

Geschiedenis

Chilipepers werden voor het eerst in de 15e en 16e eeuw naar Europa gebracht, toen Portugese zeevaarders door Midden-Amerika reisden. De ontdekkingsreizigers in de Nieuwe Wereld verwarden de brandende scherpte van de chili (capsicum) met de zwarte peper en gaven hun ontdekking daardoor de verkeerde naam, wat nog tot de nodige verwarring zou leiden bij toekomstige generaties. Chilipepers worden al meer dan 9,000 jaar verbouwd in Zuid- en Midden-Amerika, en gebruikt als decoratie, medicijnen en als specerij.

Wist je dat?.

- De chilipeper behoort, hoe raar dat ook mag klinken, samen met de tomaat en de aardappel tot de nachtschadefamilie.

- Je kunt een koud glas melk drinken als je je mond brandt door de chili.

- De scherpte van de chili zit in het vlees, en niet, zoals velen denken, in de pitjes.

- Je moet niet in je ogen wrijven na chili te hebben aangeraakt, aangezien zelfs een kleine hoeveelheid capsaïcine kan branden.

- De scherpte van de chili hangt af van waar hij groeit. Hoe heter het klimaat, hoe heter de peper.