Over kruiden en specerijen

Gember

Gember

Wist je dat?

Gember is een verwarmende specerij waarvan je gaat zweten en die verkoudheid verlicht. Er wordt beweerd dat een theelepel gember in warm water helpt tegen reisziekte en dat gember de spijsvertering en bloedsomloop verbetert. Gember werd voor 1066 in Engeland geïntroduceerd en werd toen vooral tijdens het bakken gebruikt. Elizabeth I was dol op gemberkoek en haar kok maakte de koekjes in de vorm van haar hovelingen. Dit is het koekje dat we tegenwoordig kennen als de ‘gingerbread man’.

Eigenschappen

Gemalen gember moet een sterke, kruidige smaak hebben en een lichte crèmekleur. Gingerol is de belangrijkste smaakcomponent.

Gebruik

Voeg toe aan cakes, koekjes en lichte cakes voor een warme, zoete smaak. Meng met sojasaus en wat rijstwijn of sherry voor een aromatisch oosters roerbakgerecht. Het is verrukkelijk met wortels, zoete aardappelen en pompoen. Bestrijk gegrilde kip met wat gemalen gember, honing en olie.

Voedingswaarde

Energie per 100 g: 323 kcal

Eiwitten per 100 g: 9,1 g

Koolhydraten per 100 g: 58 g

Vetten per 100 g: 6 g

Suikers per 100 g: 3,4 g

Verzadigde vetzuren per 100 g: 1,9 g

Vezels per 100 g: 13 g

Natrium per 100 g: 0,03 g