Op verpakkingen van voedingsmiddelen kunnen twee dingen staan: Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT) of een Te Gebruiken Tot-datum (TGT).
Een THT-datum staat op houdbare voedingsmiddel die niet al te snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op verse voedingsmiddelen en is de laatste dag waarop het volgens de producent nog veilig is om het product te eten.
Bij de THT-datum is het dus absoluut niet nodig om het product direct weg te gooien als de uiterlijke dag verstreken is. Met dit soort producten kun je eerst goed kijken, ruiken en eventueel proeven of het product nog goed is. Zo kun je het vaak een tijd na de THT-datum nog gebruiken.
Bij de TGT-datum ligt dat net iets anders. Deze datum staat vaak op bijvoorbeeld vlees en voorgesneden groeten. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën, gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum is het product dus niet meer veilig. Door de producten in te vriezen, kun je de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum.