Tips tegen voedselverspilling

Bewaar je eigen eten

Bewaar je eigen eten

Het bewaren van voedsel dat snel kan bederven, of waar je al te veel van hebt, is heel erg zonde. Voordat je het week is het bedorven en heb je er helemaal niets meer aan. Dat willen we natuurlijk voorkomen. Gelukkig zijn er heel veel manieren om je voeding langer houdbaar te maken. In plaats van conserven en potten te kopen kun je dit ook heel goed zelf doen. Zo bespaar je ook nog eens verpakkingsmateriaal, want je hebt vast en zeker een paar geschikte potjes thuis staan!

 

Denk bijvoorbeeld aan de volgende manieren om eten langer te bewaren:

 

  1. Invriezen. Dit kun je natuurlijk met van alles doen. Fruit om later te gebruiken in smoothies, groenten voor curry’s, vleeswaren voor op brood, brood om een vers boterhammetjes op je ontbijtbord te hebben. De mogelijkheden zijn eindeloos!
  2. Inleggen. Dit kan natuurlijk met bekende groenten als komkommers en wortelen, maar ook bijvoorbeeld sperziebonen en pompoen zijn hier heel geschikt voor.
  3. Inblikken en potten. Heb je vers fruit over? Maak dan lekkere zelfgemaakte jam, gelei en appelmoes. Of maak een goede tomatensaus van (over)rijpe tomaten en bewaar dit in een oude fles. 
  4. Dehydrateren. Drogen is ook altijd een optie met fruit, groenten, peulvruchten, granen en zelfs vlees.