Tips tegen voedselverspilling

Plan je maaltijden

Plan je maaltijden

Maaltijden goed plannen is een van de belangrijkste stappen om zo min mogelijk eten weg te gooien. Maaltijdplanning betekent niet alleen beslissen wat je doordeweeks gaat eten, maar houdt ook in dat je nadenkt over hoe en wanneer je je maaltijden gaat bereiden en welke ingrediënten je precies nodig hebt. Hoe je precies je maaltijden plant is per persoon verschillend. Voor de een kan dit bijvoorbeeld drie dagen zijn, maar anderen kunnen dit zelfs een week vooruit. Bijkomend voordeel: dat scheelt een hoop ritjes naar de supermarkt!

 

Houd de volgende zaken in gedachten als je je maaltijden plant om zo veel mogelijk verspilling tegen te gaan:

  1. Kijk eerst in je koelkast of voorraadkast: welke voedingsmiddelen moeten als eerste op? 
  2. Recepten met voedingsmiddelen die je in bulk kunt kopen zijn handig. Denk aan rijst en bonen; in bulk betaal je minder en het blijft superlang goed.
  3. Zijn er ingrediënten die je kunt kopen en in meerdere maaltijden kunt gebruiken?
  4. Recepten met een minimale ingrediëntenlijst zijn een goede keuze. Hoe minder ingrediënten, hoe minder kans dat je iets moet weggooien! 
  5. Zorg dat je de juiste portiegrote maakt voor jou en je mede-eters en houd rekening met eventueel een portie (of twee) invriezen.
  6. Als je een maaltijd hebt gemaakt, hoe lang zijn de restjes dan houdbaar om voor de volgende keer te gebruiken? 
  7. Kun je jouw maaltijd makkelijk invriezen?