Sep-800x800
Nagerecht Kerst Recepten

Spekkoek met bananenroom

  • 13

    Ingrediënten

Ingrediënten

Bereiding

  • Snijd de boter in blokjes. Haal het merg uit het vanillestokje en voeg dit bij de witte basterdsuiker. Doe de helft van de boter hierbij. Klop tot een geheel met de keukenmachine. Doe hier na ongeveer 5 minuten stuk voor stuk 6 eierdooiers bij. Doe tot slot de helft van de bloem erdoor.

  • Mix in een andere kom de rest van de boter, donkere basterdsuiker, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel en kardemom met de mixer. Klop daarna de andere 6 eidooiers erdoor. Voeg ook hier tot slot weer de bloem toe.

  • Verwarm de grillstand van de oven voor op de hoogste stand. Klop in een grote, vetvrije kom met de mixer de helft van de eiwitten stijf met een snufje zout. Spatel de van het eiwit door het beslag van stap 1 en de rest door het beslag van stap 2.

  • Vet de springvorm in met boter. Schep 3 el van het beslag van stap 1 in de springvorm en strijk af tot een flinterdun laagje van 3 mm. Plaats de vorm onder de grill en laat het beslag stollen. Dit duurt ongeveer 1,5 minuut, maar blijf hierbij. Neem de vorm uit de oven, schep 3 el van het beslag van stap 2 erop en strijk uit tot een laagje. Laat weer stollen. Herhaal dit ongeveer 5x. Eindig met de donkere laag. Zet de oven uit maar laat de springvorm nog ongeveer 10 minuten in de oven staan. Laat daarna buiten de oven afkoelen.

  • Klop de slagroom en voeg de bananenlikeur hier aan het einde aan toe. Serveer de room op de spekkkoek.