Hazenpeper
Wild

Hazenpeper

  • 20

    Ingrediënten

Ingrediënten

4

Porties

  • 1/2 eetlepels Zwarte peper
  • 1 bottles stevige rode wijn (à 750 ml)
  • 1 theelepels Tijm
  • 4 Kruidnagel Heel
  • 4 Jeneverbessen
  • 2 Laurierblad gemalen
  • 3 uien
  • 2 theelepels knoflook
  • 1 prei
  • 1 winterwortel
  • 3 stalk bleekselderij
  • 1 1/2 kg hazenbout
  • 3 eetlepels boter
  • 150 gram magere gerookte spekblokjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 3 eetlepels cognac
  • 2 eetlepels bloem
  • 200 mililiter wildfond
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • zout en versgemalen peper

Bereiding

  • Kneus de zwarte peperkorrels. Verwarm de helft van de wijn in een steelpan met de gekneusde peperkorrels, tijm, kruidnagels, jeneverbessen en laurierblaadjes. Laat de kruiden in de wijn tegen de kook aan ca. ½ uur afgedekt trekken. Pel en snipper intussen de uien. Pers de knoflook. Maak de prei, winterwortel en bleekselderij schoon en snijd deze in stukjes. Zeef de warme wijn, voeg de overige koude wijn en alle groenten toe en laat hierin de hazenbout ca. 12 uur in de koelkast marineren. Draai het vlees tussentijds in de marinade om.

  • Laat de hazenbout uitlekken en dep deze droog met keukenpapier. Zeef de marinade en bewaar de groenten en marinade apart. Verhit de boter in een braadpan en bak hierin de hazenbout rondom bruin. Neem de hazenbout uit de pan en bak de spekblokjes in het achtergebleven braadvet. Fruit de groenten en tomatenpuree ca. 5 min. met de spekjes mee. Voeg de hazenbout toe.

  • Zet eerst de afzuigkap af, schenk dan de cognac over de groenten en steek de alcohol aan. Verdeel, als de vlammen gedoofd zijn, de bloem over het vlees en voeg het marinadevocht en de fond toe. Laat het gerecht, met de afzuigkap aan, 2½ uur afgedekt op zacht vuur gaar stoven.

  • Schep de hazenbouten uit de pan en neem het vlees van de botten. Laat intussen de saus iets inkoken. Voeg het vlees aan de saus toe en bind de saus met verkruimelde ontbijtkoek. Breng de hazenpeper op smaak met zout en peper. Lekker met rode kool en aardappelpuree.