Blog

Is vegan eten duur?

Blog

Is vegan eten duur?

Vegan-Shakshouka-cups-met-vegan-tofu-eieren-en-kurkuma-dooier2000x1125

Het is een vaak gehoorde vraag: is vegan eten duurder dan ‘gewoon’ eten? Veel mensen denken dat veganisten een hoop geld kwijt zijn aan hun voeding. Heb jij je ook weleens afgevraagd of vegan eten echt zo duur is? We vertellen je graag of dit klopt in deze blog. 


Is vegan eten duur?

Laten we maar alvast het antwoord verklappen. Het antwoord is nee, vegan eten hoeft niet duur te zijn. Wel ligt het eraan waar en op welke manier je jouw voeding koopt, maar dit geldt evengoed voor een eetpatroon met dierlijke producten. Verantwoorde voedingsmiddelen als aardappelen, rijst en andere graanproducten zijn natuurlijk voor iedereen hetzelfde. Maar met de volgende tips eet je als veganist ook lekker en verantwoord, maar houd je de kosten bij de kassa laag. 

 1. Denk niet direct aan vleesvervangers 
  Als je al (af en toe) veganistisch eet weet je dat vleesvervangers niet erg voordelig zijn. De prijzen zijn vaak vergelijkbaar met echt vlees of soms zelfs duurder. Vleesvervangers zijn een hele makkelijke manier om vlees een-op-een te vervangen, maar niet de meest voordelige keuze. Gelukkig zijn er ook hele goede vleesvervangers die wel goed betaalbaar zijn; peulvruchten! In onze vlog over peulvruchten als vleesvervanger heb je al kunnen lezen welke gezondheidsvoordelen peulvruchten hebben, maar ze hebben ook voordelen voor je portemonnee. Ingeblikte peulvruchten zijn al voordelig, maar als je écht op de kosten wil letten loont groot inkopen. Koop bijvoorbeeld een grote zak gedroogde linzen of kikkererwten en kook ze zelf. Dat is nog voordeliger.  

   

 2. Eet met de seizoenen mee
  Als veganist eet je waarschijnlijk wat meer groenten en fruit dan de gemiddelde Nederlander. Maar maakt dat vegan eten duur? In verschillende groenten zit sowieso al een behoorlijk prijsverschil; je kunt in dat geval beter sperziebonen eten dan het chique zusje, de harticot vert. Naast de ‘logische’ prijsbewuste keuzes te maken loont het om mee te eten met het seizoen. Als groenten en fruit op hun best zijn en veel verbouwd worden betaal je hier over het algemeen minder voor. Bijkomend voordeel: dan smaken ze ook het lekkerste!


 3. Gebruik veel smaakmakers
  Misschien heb je het idee dat veganistisch eten minder smaak heeft, maar ook dat klopt helemaal niet! Je moet alleen weten hoe je vegan eten lekker op smaak brengt. Voor ons valt of staat een lekkere maaltijd met het gebruik van de juiste kruiden en specerijen. Daarmee wordt lekker veel peulvruchten eten een stuk plezieriger! Denk bijvoorbeeld aan geurige curry’s met korianderzaad en kerrie of aan chili sin carne met pittige cayennepeper en komijn. Heerlijk!