Default
Ansjovis

Italiaanse XO Saus

Zoet, zout en smoky, deze XO saus is volop umami! Origineel uit Hong Kong afkomstig, wordt in deze Italiaanse versie verschillende Mediterraanse ingrediënten gebruikt, zoals ansjovispasta, knoflookpasta en prosciuttoham voor een hartige smaak in alle gerechten van pasta tot vleesgerechten.

Voor 8 porties van 2 eetlepels.

Voedingswaarde informatie per portie: 185 Calorieën , Totaal Vet 17g, Verzadigd Vet 3g, Cholesterol 12mg, Sodium 359mg, Koolhydraten 4g, Vezels 1g, Proteïne 4g, Totaal Suikers 2g

  • 11

    Ingrediënten

Ingrediënten

  • 120 mililiters plantaardige olie
  • 85 gram prosciuttoham, in kleine strips gesneden
  • 75 gram fijn gesneden ui
  • 2 eetlepels geperste knoflook
  • 1 eetlepel ansjovispasta
  • 1 eetlepel tomatenpasta
  • 2 eetlepels dungesneden zongedroogde tomaten in olie
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 theelepel Oregano
  • 0,5 theelepel Cayennepeper
  • 0,5 theelepel Rozemarijn

Bereiding

  • Verwarm olie in een grote pan op medium vuur. Voeg de prosciutto toe aan de pan (zorg dat de pan zo warm is dat de pan sist wanneer je de ham erin legt). Bak deze voor ongeveer 2 minuten tot het knapperig is. Verwijder de prosciutto van de olie en leg deze op keukenpapier.

  • Minder het vuur en doe de ui in de pan. Bak deze voor 2 minuten tot de ui zachter wordt. Voeg de knoflook, ansjovispasta en tomatenpasta toe, bak en roer deze voor ongeveer 1 minuut. Roer de zongedroogde tomaten, balsamico azijn, oregano, cayennepeper en rozemarijn toe. Bak dit allemaal nog eens 30 seconden.

  • Voeg de gekookte prosciutto toe aan de pan, bak deze nog een minuut mee. Verwijder alles uit de pan en laat het tot kamertemperatuur afkoelen voor je het gebruikt. Bewaar al de overgebleven saus in een luchtdicht bakje in de koelkast.

  • Keukentip: - Probeer de Italiaanse XO Saus in dit recept voor de Varken en Broccolini roerbak - XO saus, de iconische kruidenrij, was gecreëerd in Hong Kong. Bedoelt om indruk te maken, was het bekend als een luxe mix voor gedroogde garnalen, coquilles, Chinese rauwe ham, knoflook en andere gerechten. De ingrediënten, gecombineerd in de basis van een olie, creëren een intense zoete, zoute en rijke umami smaak.