dessert-glutenvrij-menu-42_800
Nagerecht Kerst Recepten

Pavlova met karamelsaus, hazelnoten en chocolade

Als je dit heerlijke, glutenvrije dessert een keer hebt gemaakt weet je dat een pavlova er veel moeilijker uitziet dan het daadwerkelijk is. Ze moeten even in de oven, maar met het werk in de keuken ben je supersnel klaar. Maak ze speciaal met karamelsaus, hazelnoten en chocolade. Succes gegarandeerd.

  • 11

    Ingrediënten

Ingrediënten

4

Porties

  • 4 eiwitten
  • 1 theelepel witte azijn
  • 1 mespunt zeezout
  • 220 grams fijne kristalsuiker
  • 1 Vanillestokje

Karamelsaus met hazelnoten:

  • 100 grams hazelnoten
  • 150 grams kristalsuiker
  • 60 grams roomboter
  • 200 mililiters slagroom
  • 1 eetlepel water
  • 50 grams pure chocolade

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 130 graden.

  • Doe de eiwitten samen met een theelepel azijn in een vetvrije kom. Zet de mixer zachtjes aan en voeg een mespunt zout toe. Voeg ook het vanillemerg toe. Klop het geheel totdat je pieken kunt maken. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

  • Voeg vervolgens per eetlepel de suiker toe tot het helemaal is opgenomen in het mengsel. Klop door tot de eiwitten goed stijf en glanzend zijn.

  • Wanneer je de kom kunt omkeren zonder dat de eiwitten eruit vallen is het mengsel klaar. Stop gelijk, anders zakken de eiwitten weer in.

  • Schep het mengsel schep voor schep op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet het ongeveer 2 uur in de oven totdat de buitenkant hard aanvoelt, maar de binnenkant nog een beetje zacht is.

  • Zet vervolgens de oven uit en laat nog even rusten in de oven.

  • Karamelsaus met hazelnoten:
    Rooster de noten in een pan en doe ze in een schaaltje.

  • Maak een karamel door een eetlepel water water in een pannetje te doen op matig vuur. Voeg hier de suiker aan toe en laat het langzaam smelten. Als het iets begint te kleuren voeg je beetje bij beetje de boter toe. Blijf hierbij goed roeren met een garde.

  • Laat de suiker langzaam smelten op matig vuur en blijf dit goed doorroeren.

  • Verwarm in een ander pannetje de slagroom en schenk dit vervolgens bij de warme suiker. Laat het geheel ongeveer vijf minuten zachtjes koken

  • Smelt de chocolade in de magnetron of in een pannetje.

  • Roer de noten door de karamelsaus en schenk de karamelsaus vervolgens over de pavlova.

  • Druppel met een lepel de gesmolten chocolade over de pavlova.