Gunpowder Spice (Milagai Podi)
Vegetarisch

Gunpowder Spice (Milagai Podi)

De officiële naam is Milagai Podi, wat letterlijk vertaald chilipoeder is. Toch is ‘Gunpowder’ de meest gebruikte naam bij Zuid-Indiase food fans. Het is een droge kruiden gemaakt van geroosterde dal (linzen), sesamzaadjes, chillies, cumin, koriander en andere kruiden. Mix het bij elkaar en voeg chillies toe. Varieer in de hoeveelheid hoe pittig je het wil hebben. Gebruik het om gestoomde rijst en geroosterde of gegrilde groentes te kruiden. Sprenkel het op kip, vis, garnaal of paneer voor en na het koken voor een extra kick!

Voor ongeveer 48 porties (1 theelepel)

Voedingswaarde informatie per portie: 8 Calorieën, Totaal Vet 0g, Verzadigd Vet 0g, Cholesterol 0mg, Sodium 20mg, Koolhydraten 1g, Vezels 1g, Proteïne 1g, Totaal Suikers 0g

  • 5m

    Bereidingstijd

  • 5m

    Kooktijd

  • 12

    Ingrediënten

Ingrediënten

48

Porties

Bereiding

  • Verwarm de olie in een pan op middel vuur. Voeg de chana dal, sesamzaad, cayennepeper en mosterdzaad toe. Kook, en blijf roeren, voor ongeveer 3 tot 4 minuten tot het lichtgeroosterd is. Verwijder de pan van het vuur en voeg de overgebleven kruiden toe terwijl je door blijft roeren. Laat het ongeveer 5 minuten afkoelen.

  • Doe voorzichtig de kruidenmix in een koffiemaler en mix het tot het helemaal verpulverd is. Verspreid de mix op een groot bord en laat het helemaal afkoelen. Doe het in een lichtdichte doos tot je het wil gebruiken.

  • Keukentips: - Gebruik Gunpowder Spice (Milagai Podi) in een recept voor gegrilde zwaardvisspiesjes. - Milagai Podi vertaalt naar ‘Chili poeder’ in Tamil, maar het kruid is een stuk maar complex dan dat. Milagai Podi, ook wel Gunpowder Spice genoemd, is een mix van linzen, zaden en kruiden traditioneel gevonden in de Zuid-Indiase keuken. De mix kan erg variëren in pittigheid, gebaseerd op het aantal chillies dat wordt gebruikt. Het wordt normaal gebruikt om idlis en dosas te kruiden in de Indiase keuken. - Dal is zowel een Indiaas gerecht als een ingrediënt in koken. Het refereert naar gedroogde en gespleten bonen, erwten en linzen en is een belangrijk ingrediënt in de Zuid-Aziatische keuken. Als een gerecht, Dal staat voor variërende soepen, stoofgerechten en gepureerde maaltijden gemaakt met gespleten groenten. De types dal, zoals chana dal, toor dal of zwarte dal, kunnen gevonden worden in de internationale of Indiase section van grote supermarktketens.