Grapefruit-Basilicum-Kombucha Mocktail met kittelbloem en geschaafd ijs
Temp

Grapefruit-Basilicum-Kombucha Mocktail met kittelbloem en geschaafd ijs

Dit heerlijke drankje is even mooi als insta-waardig! Het geschaafde ijs met kittelbloem verandert van blauw naar paars wanneer je er de grapefruit/kombucha-limonade over schenkt. Bruisend water geeft een lekkere prik aan deze faux-cocktail.

Voedingswaarde per portie: 201 Calorieën, Totaal Vet 1g, Verzadigd Vet 0g, Cholesterol 0mg, Sodium 13mg, Koolhydraten 47g, Vezels 1g, Proteïne 1g, Suikers 38g
  • 10m

    Bereidingstijd

  • 10m

    Kooktijd

  • 201

    Calorieën

  • 16

    Ingrediënten

Ingrediënten

4

Porties

  • Gekleurd ijs:
  • 1500 mililiters water
  • 10 gram gedroogde kittelbloem
  • Basilicum-en-anijssiroop:
  • 250 gram suiker
  • 150 mililiters water
  • 2 eetlepels Anijs Zaad
  • 1 theelepel Basilicum
  • Grapefruit Kombucha:
  • De zelfgemaakte Basilicum-en-anijssiroop, koud
  • 250 mililiters koude grapefruitsap
  • 250 mililiters ongezoete, koude kombucha
  • 60 mililiters koud water
  • Serveren:
  • 250 mililiters bruisend water
  • 4 theelepels orchideeën (optioneel)

Voedingswaarden (Per maaltijd)

  • 201Calorieën

Bereiding

  • Voor het gekleurde ijs: kook 250 ml water in een pannetje. Voeg hier de kittelbloemen aan toe. Laat het intrekken tot de bloemen gehydrateerd zijn en het water een blauwe tint heeft gekregen. Zeef de substantie door een fijne zeef en vang het water op. Gooi de bloemen weg. Mix het kittelbloemwater met de rest van het water (1250ml) in een grote glazen maatbeker, roer tot het goed gemengd is. Schenk de mix in een ijsblokjeshouder. Bevries voor minimaal 4 uur of overnacht.

  • Voor de basilicum-en-anijssiroop: mix alle ingrediënten in een kleine pan. Breng aan de kook op medium vuur. Verwijder van het vuur en laat het voor 10 minuten rusten terwijl je regelmatig roert. Zeef door een fijne zeef. Laat het rusten tot het op kamertemperatuur is en laat het vervolgens koud worden in de koelkast.

  • Voor de Grapefruit Kombucha: mix basilicum-en-anijssiroop, grapefruitsap, kombucha en water in een grote glazen maatbeker.

  • Voor het serveren: schaaf de kittelbloemijsblokes in een food processor. Doe wat geschaafd ijs in een drinkglas. Plaats de orchidee op het ijs.

  • Mix de grapefruit Kombucha (3/4) met bruiswater (1/4). Schenk het over het ijs. Serveer gelijk voor het veranderen van kleur. Herhaal voor de andere servings.

  • Keukentips: - De kittelbloem komt uit Thailand en andere gedeeltes van Zuidoost Azië. De gedroogde bloemen worden gebruikt voor hun felblauwe kleur en om een groenethee-achtige smaak aan thee, drankjes en gerechten te geven. Wanneer de pH-waarde van een kittelbloemdrankje verandert (bijv door citroensap) dan transformeert de felle blauwe kleur naar paars. Kittelbloemen kunnen worden gevonden bij online retailers en bij sommige supermarkten. - Als je geen ijsblokjeshouders hebt, bevries dan het water in meerdere plastic zakjes. Breek het ijs in stukken voor je het schaaft in een food processor. - Voor het schaven van ijs, plaats je het ijs in een food processor. Pulseer tot het de gewenste textuur heeft, normaal tussen de 10 en 20 seconden. Verwijder alle overgebleven grote stukken ijs. - Schaaf het ijs niet tot je klaar bent om te serveren. Geschaafd ijs smelt snel en je zal het kleur-veranderende effect snel verliezen!