Oliebollen
Nagerecht

Oliebollen

  • 1h

    Bereidingstijd

  • 12

    Ingrediënten

Ingrediënten

4

Porties

  • Voor 20 stuks
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram krenten
  • 500 gram bloem
  • zout
  • 2 zakjes gedroogde gist
  • 1 ei
  • 4 1/2 zak melk
  • 50 gram sukade
  • 1 eetleepels Kaneel Gemalen
  • frituurolie
  • Strooibus poedersuiker

Bereiding

  • Rozijnen en krenten in zeef wassen.

  • In schaaltje met heet water de rozijnen en krenten ± 5 minuten wellen.

  • Sukade eventueel iets fijner hakken.

  • Afgieten en met keukenpapier goed droogdeppen.

  • Boven grote kom bloem en 2 theelepels zout zeven.

  • Gist toevoegen volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.

  • Ei erboven breken.

  • Al roerende melk toevoegen.

  • In ± 5 minuten tot een glad beslag roeren (beslag is goed als het in stukken van de lepel valt).

  • Rozijnen, krenten, sukade en kaneel er door roeren.

  • Kom afdekken met plasticfolie.

  • Op warme plaats ± 2 uur laten rijzen (na rijzen beslag niet meer doorroeren).

  • Vergiet bekleden met keukenpapier.

  • In frituurpan vet/olie verhitten tot 175ºC.

  • Twee eetlepels in het hete vet/olie dopen.

  • Met 1 eetlepel bergje beslag uit kom scheppen.

  • Met tweede lepel het beslag tot bolletje vormen (of een ijsbolletjestang gebruiken).

  • Het bolletje met de eerste lepel in het vet/olie schuiven.

  • De oliebollen met 5 tegelijk in ± 6 minuten laten rijzen en bruin frituren (eventueel keren).

  • Met schuimspaan uit pan nemen en in vergiet laten uitdruipen.

  • Op dezelfde manier de rest van de oliebollen met 5 tegelijk frituren.

  • Op schaal leggen en er poedersuiker over strooien.