Ingrediënten
Bak de ui en knoflook glazig in de. pan. Voeg de rode wijnazijn toe en maak het geheel even warm. Haal het daarna uit de pan en doe het even in een pakje.
Snijd uit het midden van de kool een mooie plak van ongeveer 3 centimeter dik. Snijd nog een extra plak af om die eventueel te gebruiken als de pan te groot is.
Verwarm de pan opnieuw en doe hier een beetje olijfolie in. Leg de plak kool in het midden van de pan. Als er teveel ruimte over is kun je dit opvullen met stukjes van de andere plak kool. Bestrooi met peper en zout en verdeel er het uienmengsel over. Laat op heel laag vuur ongeveer 30 min. afgedekt bakken, zonder eraan te zitten.
Maal of snijd de pompoenpitjes fijn met een keukenmachine, samen met de helft van de appel en de helft van de peterselie. Breng op smaak met zout en peper. Neem de pan van het vuur en laat de kool iets afkoelen. Als je geen ovenvaste pan hebt, leg de kool dan in de vorm. Bestrooi de kool met het pompoenpitmengsel en de karwij.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Dek de kool af door het eroverheen te draperen. Je kunt dit doen door een cirkel te snijden, maar je kunt ook de randjes goed naar binnen duwen. Bak in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin.
Pureer de rest van de appel met de tahini, het citroensap, de rest van de olie. Voeg hier een beetje water aan toe totdat het schenkbaar is. Breng op smaak met zout en peper en de peterselie.
Neem de tarte tatin uit de oven. Laat een paar minuutjes rusten, leg er een omgekeerde schaal op en keer hem heel voorzichtig om. Versier met wat extra pompoenpitjes en de peterselie en serveer de tahinsaus erbij.