Zalm-800x800
Kerst

Poffertjes met zalm, geitenkaas, hangop en bieslookolie

Denk je bij poffertjes al snel aan boter, suiker en stroop? Think again. Dit gerecht vereist de avond (of ochtend ervoor) enige voorbereiding, maar dat is het helemaal waard. Deze poffertjes met zalm, geitenkaas, hangop en bieslookolie zijn een heerlijke start van jouw kerstmenu.

  • 15

    Ingrediënten

Ingrediënten

  • 100 grams zachte geitenkaas
  • 200 grams gerookte zalm
  • 500 mililiters yoghurt
  • 100 grams bloem
  • 75 grams boekweitmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 200 mililiters melk
  • 2 eieren
  • Rasp van een citroen
  • 1/2 theelepel Karwijzaad
  • 1/2 theelepel Nootmuskaat Gemalen
  • 2 theelepels Bieslook
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper

Bereiding

  • Begin de ochtend of dag van tevoren met de hangop. Leg hiervoor een schone theedoek in een vergiet en zet daar een kom onder. Schep de yoghurt in de theedoek, zodat alle vocht uit de yoghurt kan lopen. Laat dit ongeveer 8 uur staan, dit kan bijvoorbeeld in de nacht voor het diner.

  • Meng 2 el bieslook met 4 el olijfolie in een bakje. Laat dit tegelijk met de hangop trekken.

  • Meng voor de poffertjes de bloem, het boekweitmeel, het bakpoeder en een snufje zout in een grote kom. Schenk de melk er stapsgewijs bij en meng dit goed door elkaar. Voeg tot slot de eieren toe en klopt het weer goed door.

  • Meng de geitenkaas en met het karwijzaad, de nootmuskaat en een snuf zout.

  • Verwarm de poffertjespan en vet de pan goed in. Bak de poffertjes ongeveer 1 tot 2 minuten aan iedere kant.

  • Doe de hangop in een kom en breng op smaak met het citroenrasp en zout en peper naar smaak. Schenk daarna de olie door een klein vergiet, zodat alleen de olie overblijft.

  • Serveer per bord een aantal poffertjes, drapeer hier de gerookte zalm overheen, maak kleine hoopjes van de geitenkaas, doe dit ook met de hangop en druppel tot slot de bieslookolie eroverheen. Maak eventueel af met wat rucola of groene kruiden als dille of verse bieslook.