Default
Kerst

Gebraden kalkoen met sinaasappel, kruidnagel en steranijs

Met deze gebraden kalkoen begin je drie dagen van te voren al, maar als jullie aan de kersttafel zitten is het eindresultaat het zeker waard. Met deze kruidige en zoete kalkoen zet je een echte kersttopper op tafel.
  • 10

    Ingrediënten

Ingrediënten

  • 1 kalkoen van ongeveer 2,5 kilo
  • Sap en rasp van 2 sinaasappels
  • 2 eetlepels Kruidnagel Heel
  • 2 theelepel Kardemom Gemalen
  • 20 grams bloem
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Zout
  • Peper
  • Benodigdheden:
  • Kooktouw en een kernthermometer

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 190 graden. 

  • Bestrooi de kalkoen van binnen en van buiten met peper- zout en met gedroogde tijm van buiten. Snijd een van de sinaasappelen in twee en stop die in de buikholte. 

  • Meng het sap en de rasp van de andere sinaasappel met de olie. Voeg hier ook de steranijs, kruidnagels en kardamonpeulen aan toe. Laat een klein beetje van het mengel over en giet dit mengsel over de kalkoen en wrijf goed in. 

  • Leg de kalkoen in een ingevette braadslee en bind de poten van de kalkoen goed samen met het touw. Leg een vel aluminiumfolie over de kalkoen, maar pak hem niet in.

  • Ze de kalkoen ongeveer 3 uur in de voorverwarmde oven. Verwijder na ongeveer 2 uur het folie en bedruip de kalkoen met de rest van de sinaasappelolie. Kijk na ongeveer 2,5 uur of de kalkoen gaar is door de thermometer in een dik deel te steken. Dit moet in ieder geval 70 graden zijn. Haal de kalkoen uit de oven als hij gaar is.