Zoetzure courgette
Groente

Zoetzure courgette

  • 9

    Ingrediënten

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • 4 sjalotjes
  • 4 1/2 eetleepels zout
  • 600 mililiter witte wijnazijn
  • 300 gram suiker
  • 1 1/2 theelepels Kurkuma Gemalen
  • 3 Laurierblad
  • 1 eetleepels Jeneverbes
  • Extra nodig: Kaasschaaf, schone droge theedoek en 3-4 schone potten*

Bereiding

  • Was en droog de courgettes en snijd deze met de kaasschaaf in dunne plakken. Pel de sjalotjes en snijd deze in flinterdunne ringen. Strooi 4 eetlepels zout over de plakken courgette en ringen sjalot en laat deze ca. 2 uur rusten.

  • Spoel in een vergiet, onder koud stromend water, het zoute vocht van de plakken courgette en sjalot en laat deze goed uitlekken. Leg de groente op een schone droge theedoek.

  • Verwarm in een pan de witte wijnazijn met de suiker, ½ eetlepel zout en de kurkumma. Kook als de suiker is opgelost, het azijnmengsel ca. 5 minuten op zacht vuur. Kook de plakken courgette en sjalot ca. 1 minuut in het azijnmengsel mee.

  • Verdeel de laurierblaadjes en jeneverbessen over de schone potten. Vul de potten voor ¾ met courgette en sjalot. Schenk de potten tot de rand vol met het warme azijnmengsel. Sluit de potten af en laat deze ca. 15 minuten ondersteboven staan. Zet de potten rechtop en laat ze verder afkoelen. Laat de potten 2 weken staan om een optimale smaak te ontwikkelen. Bewaar de potten zoetzure courgette op een donkere koele plaats.

  • Tip: Zoetzure courgette is lekker op een boterham met oude kaas of bij de borrel op toast met rauwe ham of bij droge worst.

  • = Schone potten: Maak de glazen potten schoon in kokend water met een paar eetlepels soda en spoel ze na met schoon heet water. De potten kunnen ook in de vaatwasser worden gereinigd. Plaats de warme schone potten omgekeerd op een schone theedoek.