Guajillo pruim & pinda sauce
Bijgerechten Sauzen

Guajillo pruim & pinda sauce

Zoet, fruitig, zuur en rokerig, deze overheerlijke saus - bezaaid met fijngehakte pinda's - is het allemaal. Giet de saus over frietjes van banaan of sprenkel hem over andere Mexicaanse gerechten 

goed voor 18 (2 eetlepels) porties.

Voedingswaarde per portie: 94 calorieën, totaal vet 2 g, verzadigd vet 0 g, cholesterol 0 mg, natrium 201 mg, koolhydraten 18 g, vezels 1 g, totale suikers 15 g, proteïne 1 g
(Toegevoegd suiker 12g)

  • 25m

    Bereidingstijd

  • 11

    Ingrediënten

Ingrediënten

  • 2 guajillo chili pepers of pasilla chili pepers, ontsteeld, ontpit en grof gehakt
  • 3/4 kop gedroogde pruimen, grof gehakt
  • 350 mililiters kopjes kokend water, verdeeld
  • 125 grams bruine suiker
  • 60 mililiters kopje witte azijn
  • 1 1/2 theelepels Zeezout
  • 1/2 theelepels Zwarte Peper Gemalen
  • 1/2 theelepels Knoflookpoeder
  • 1/2 theelepels Uienpoeder
  • 1/2 kop ongezouten droge geroosterde pinda's, zeer fijngehakt
  • 1/2 theelepels Piri Piri Gemalen

Bereiding

  • Doe de guajillo-pepers en pruimen in een grote, hittebestendige kom. Voeg 125ml kokend water toe. Laat 10 tot 15 minuten staan om de pepers en pruimen te laten wellen.

  • Plaats het water met pepers en pruimen, bruine suiker, azijn, zout, peper, specerijen en resterende water in de blender. Mix op hoge snelheid tot het helemaal glad is.

  • Pers het mengsel door een zeef om schillen te verwijderen. Roer de pinda's en geplette rode paprika erdoor. Serveer als een dip met bananenchips of als een salsa voor het beleggen van verschillende Mexicaanse gerechten.

  • · Deze saus kan gemaakt worden met een verscheidenheid aan gedroogde chilipepers inclusief guajillo, ancho, pasilla of morita, afhankelijk van je gewenste hitte- en smaakniveau. · De Guajillo chili is de gedroogde vorm van de mirasol chili en is een van de meest gebruikte gedroogde chilipepers in de Mexicaanse keuken. Gebruikt in marinades, salsa's, pasta's en rubs, heeft de guajillo milde tot middelmatige hitte en een rokerige, enigszins zoete en fruitige smaak. · De Pasilla chili is de gedroogde vorm van de chilaca peper. Pasilla chiles brengen een rijke, rokerige smaak en een milde tot matige hitte naar Mexicaanse gerechten. · Dit is geen traditionele Mexicaanse saus, maar het maakt wel gebruik van traditionele Mexicaanse ingrediënten voor een zoetzure, rokerige smaak.