smaakinspiratie

Salie

Salie

Wist je dat?

Er werd gedacht dat salie het geheugen versterkte. Het Engelse woord voor een wijze man is dan ook ‘sage’, wat ook salie betekent. Saliethee zou een goede tonicum en bloedreiniger zijn. Salie wordt als mondwater gebruikt voor een frisse adem en om bloedend tandvlees te verzachten. Een saliebad helpt tegen reuma en pijnlijke gewrichten.

Eigenschappen

Salie hoort zilvergrijs en sterk aromatisch te zijn. Het heeft een medicinale, pijnhoutachtige smaak. Thujon geeft de smaak aan de etherische olie.

Gebruik

Voeg toe aan kleine stukjes appel en varkensgehakt voor heerlijke gehaktballen. Voeg toe aan appelsaus voor meer smaak. Meng met paneermeel, versnipperde ui en boter voor een heerlijke vulling. Sprenkel voor het roosteren over varkensvlees en kip. Combineer met geraspte kaas en paneermeel en gebruik als saus bij gegrilde vis. Voeg toe aan een ovenschotel met worst en prei voor meer smaak.

Voedingswaarde

Energie per 100 g: 315 kcal

Eiwitten per 100 g: 10,6 g

Koolhydraten per 100 g: 42,7 g